Насловна  |  Актуелно  |  УНС вести  |  Протест запослених у Политици
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

УНС вести

20. 07. 2012.

Извор: УНС

Протест запослених у Политици

Данашњи протест запослених у „Политици а.д.“ окончан је договором да ће заостале зараде бити исплаћене, а да запослени одустану од штрајка.

 

На протесту у Цетињској, одржаном данас пре подне изнети су захтеви за исплатом једне и по заостале плате, иако према њиховим речима "раде 24 сата 7 дана у недељи", као и сменом генералног директора.

Председник Самосталног синдиката у "Политици а.д" Миодраг Обрадовић рекао је новинарима да поред исплате дуга траже и да сви који су "Политику а.д" довели на ивицу стечаја одговарају.

"Ако овај захтев не буде испуњен ми ћемо организовати потпуну обуставу рада штампарије. То значи, између осталог, да неће бити штампања дневних листова Политика и Курир", рекао је Обрадовић.

 

Запосленима се прикључио и генерални директор Зеферино Граси који је подржао њихове захтеве. "Штампарија, која је стуб 'Политике' у финансијском смислу, ради пуним капацитетом, али не може да наплати своја потраживања. Поред тога на ред је дошла и отплата кредита, узиманих за куповину опреме и то је нешто што 'Политика а.д' не може да изведе без помоћи државе", рекао је Граси.

Граси је додао и да "Политика а.д" тражи помоћ од Владе, јер је држава већински власник компаније, али и оценио да је ово незгодан тренутак, јер техничка влада нема капацитета да им изађе у сусрет, а нова још није формирана.

На састанку који је уследио након овог протеста договорено је да зараде буду исплаћене одмах након што „Политика а.д.“ добије новац по наплати пресуде која се очекује ових дана, а да ће се након што Влада буде формирана изаћи са захтевом да  се што пре реше нагомилани проблеми у овој фирми. Уколико до тога не дође запослени ће ступити у генерални штрајк.

Коментари (2)

Остави коментар
суб

21.07.

2012.

Zabluda [нерегистровани] у 16:01

Re: Blic je najgori

Ne mogu a da ne reagujem i da ne kažem kakvo je stanje u drugim medijima, pogotovo u onom koji sebe predstavlja najčitanijim - Blic. Tamo su honorari redovni, to jeste tačno, ali iznose 5.000 ili 10.000 dinara. Najpre volontirate mesecima, a onda dobijate prvi honorar manji od 50 evra iako ste diplomirani novinar. Kasnije vam ta suma može biti povećana i nekoliko puta, ali do tada prođu godine. čula sam i da tamo postoje honorarci sa primanjima od 350 evra, ali da rade po 10 i više godina sa takvim statusom, bez ikakvog ugovora????? To mi je nepojmljivo?? Ne znam da li je tako svuda, ali ja neću da budem deo njihove lakrdije i ne vraćam im se! Šta UNS može da učini za te ljude-mašine tamo, da pošalje inspekciju, koju će oni da podplate?

Одговори
пет

20.07.

2012.

pravdoljub [нерегистровани] у 20:22

solidarnost

predlazem da vase novinarsko udruzenje pokrene akciju solidarnosti sa honorarcima u mnogim medijskim kucama koji MESECIMA ne primaju honorare a vredno rade za medije koji se prodaju na trzistu. i ciji direktori dobijaju debele plate izmedju ostalog i da bi tim honorarcima omogucili da dobiju svoje pare, ma koliko bile male i ponizavajuce.recimo u vecernjim novostima honorari nisu isplaceni od decembra 2011. godine! slicno je i u rts, tv pink i jos nekim medijima, a rec je o vise stotina uglavnom mladih ljudi. ako novinska udruzenja ni ovakvu nepravdu ne mogu da obznane, neka to javno kazu i povuku se iz posla koji nisu sposobni da obavljaju. ili i tu treba da se umesa medjunarodna novinarska asocijacija...

Одговори

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси