Насловна  |  Актуелно  |  УНС вести  |  На данашњи дан пре 22 године у Приштини нестао новинар Марјан Мелонаши
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

УНС вести

09. 09. 2022.

Аутор: А.Н. Извор: УНС

На данашњи дан пре 22 године у Приштини нестао новинар Марјан Мелонаши

Новинар Радио телевизије Косова (РТК) Марјан Мелонаши отет је на данашњи дан пре 22 године. Комшије и пријатељи су га тог дана видели како улази у наранџасти такси, а након тога губи му се сваки траг.

Мелонашијева мајка Цица Јанковић је одмах пријавила његов нестанак Привременој административној мисији Уједињених нација на Косову (УНМИК), Међународном комитету Црвеног крста, Црвеном крсту Југославије, Министарству унутрашњих послова, али без резултата, пише у истраживању Удружења новинара Србије (УНС) које је спровела Јелена Петковић. УНМИК је истрагу покренуо пет година касније.

Саветодавна комисија за људска права УНМИК-а утврдила је 2014. године да у УНМИК-овој документацији не постоји ниједан истражни спис о томе да је неко у полицији дао изјаву у вези са нестанком новинара РТК.

„Комисија страхује да таква неактивност указује на невољност полиције УНМИК да спроведе истрагу, поготову када има назнака о политички мотивисаном насиљу које је указивало на особе повезане за ОВК“, навела је Саветодавна комисија за људска права, а пренело Удружење новинара Србије (УНС).

Дане уочи нестанка Марјан Мелонаши проводио је са својим дедом Кристом, који је био и директор Школе унутрашњих послова у Вучитрну, рекла је Јанковић за сајт УНС-а 2018. године.

Након што је Маријан отет, Криста Мелонаши је разговарао са Хашимом Тачијем и Рамушом Харадинајем, али од њих није добио никакве информације које би указале на то где се налази његов унук.

Колеге са којима је правио прилоге за Радио телевизију Косово нису јој се, казала је Јанковић за УНС, након нестанка никада јавиле.

„То је завера ћутања. Невероватно да нико ништа не зна. Било је неких наклапања, али то све нису разлози да се неко киднапује, да се пресече животни пут“, рекла је Маријанова мајка.

Додала је да јој је особа из канцеларије ЕУЛЕКС-а испричала да је Марјан заједно са десетак младића данима био заточен у Дому културе у Косову Пољу, а да је затим део ових момака одведен ка Вучитрну, а група њих у правцу Пећи.

„Не видим смисао те приче, осим ако их нису користили за трговину органима? Не знам шта је ту страшније“, рекла је Јанковић.

Марјан Мелонаши рођен је у Приштини 3. јула 1976. године. Осим на Телевизији Косово, радио је као новинар и на радију ове медијске куће и у Медија екшн интрнешнелу, а био је ангажован и у Јапанској хуманитарној организацији (ЈЕН).

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси