Насловна  |  Актуелно  |  УНС вести  |  Извештај „Слобода медија брз одговор“: 311 кршења слободе медија у првој половини године у Европи, од тога је 19 из Србије
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

УНС вести

19. 09. 2022.

Аутор: УНС Извор: УНС

Извештај „Слобода медија брз одговор“: 311 кршења слободе медија у првој половини године у Европи, од тога је 19 из Србије

У извештају платформе „Слобода медија брз одговор“ (МФРР) који су сачинили Европска федерација новинара (EFJ), Међународни институт за штампу (IPI) и Европски центар за слободу медија (ECPMF) забележено је 311 кршења слободе медија у првој половини године у Европи. Према овом истраживању, у Србији је било 19 упозоравајућих информација о нападима на новинаре и медијске куће.

Од свих видова напада, како пише у извештају, у Србији је најзаступљеније психичко насиље, док је узнемиравање путем интернета и на радном месту све учесталије.

Као вид узнемиравања на радном месту издвојене су две лажне дојаве о бомби у канцеларијама Адриа Медија Групе, као и разбијање прозора на згради у Шапцу у којој су Глас Подриња и дописништво РТС-а.

У извештају је наведено и зазиђивање просторија ОК радија, као и лепљење плаката са ликом Верана Матића и натписом „Веран Матић − самозвани грађевински инспектор руши објекте по Врању“.

Организације EFJ, IPI и ECPMF су претње које је добила редакција Данаса након објаве са спорним преводом цитата Махатме Гандија оцениле као најозбиљније.

Вербални напади, како је наведено у истраживању, предњаче и у осталим земљама Европе, те су узнемиравање и претње новинарима били најчешћи.

У извештају се истиче и постојање вишеструких облика притисака који сежу од физичких напада до тужби и мешања владе.

Притисци овог типа и кршења слободе медија уочени су у укупно 29 земаља Европе.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси