Насловна  |  Актуелно  |  УНС вести  |  Са УНС-ове радионице о информационој безбедности: Интервју који снимите телефоном није само ваш
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

УНС вести

05. 10. 2022.

Аутор: А. Ничић Извор: УНС

Са УНС-ове радионице о информационој безбедности: Интервју који снимите телефоном није само ваш

Само у 2019. години „процурело“ је 1,76 милијарди записа, а имајући у виду велики део света који не користи интернет, то значи да је неки податак сваког од нас те године био откривен, рекао је Раде Драговић из Института за стандарде и технологије новинарима и студентима новинарства на предавању о информационој безбедности у Прес центру Удружења новинара Србије (УНС).

Законске санкције и борба против злоупотребе података, мере превенције за заштиту информација, очување тајности преписки и личних информација неке су од тема о којима су на овом предавању говорили Раде Драговић и адвокат Урош Недељковић.

„Шта је најважније у новинарству? Информације. Како новинари долазе до информација? Тешко. Како их штите? Никако“, рекао је Драговић, упитавши их коме су „поклонили“ поверљив интервју када су га снимили мобилним телефоном.

Драговић је истакао да хакери у просеку зарађују око десет пута више новца од оних који се баве заштитом система, те да је очекивано да постоје јасни финансијски мотиви и канали финансирања по којима раде.

Стога је пристутним новинарима изнео низ препорука које сваки корисник може предузети како би заштитио своје податке. Ове сугестије обухватале су индивидуалне мере превенције попут коришћења различитих лозинки са комбинацијом великих и малих слова, карактера и бројева, које морају бити другачије на свакој платформи коју користимо. Међутим, било је и препорука за новинарске организације као што је покретање Центра за превенцију безбедносних ризика (ЦЕРТ), по угледу на друге бранше са директном везом са националним ЦЕРТ-ом.

 

Подаци се морају штитити да наша приватност не би била угрожена, а о томе које санкције сноси онај ко неовлашћено прислушкује, снима или има увид у наше тајне преписке говорио је адвокат Урош Недељковић.

Додао је да данас постоји велики број апликација чији је једини циљ да узме наше податке.

Осврнувши се на историјски контекст ове теме, која, како каже, сеже још из времена када је месопотамски занатлија штитио рецепт за глазирање грнчарије, Недељковић је указао на то да се са технолошким напретком смањила наша брига о заштити података. 

 

„Драго ми је што видим много младих људи које интересује ова тема јер се информације данас олако дају и институције воде више рачуна о информационој безбедности од појединаца“, рекао је Недељковић.

За све проблеме са информационом безбедношћу, новинари се могу обратити УНС-у. Ово удружење биће канал комуникације са Радетом Драговићем, који ће им дати савете како да их реше.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси