Насловна  |  Актуелно  |  УНС вести  |  КАНАЛ 9: Суд у Стразбуру да одлучи о кршењу слободе медија у Србији
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

УНС вести

01. 10. 2012.

Извор: УНС

КАНАЛ 9: Суд у Стразбуру да одлучи о кршењу слободе медија у Србији

Новосадска телевизија Канал 9 обратила се суду у Стразбуру због повреде права и слобода медија у Србији услед неусаглашених закона и непостојања „политичке воље“ да држава изађе из власништва у медијима.

 

Како се наводи у саопштењу Канала 9, на тужбу Међународном суду за људска права одлучили су се јер су се  државни органи Републике Србије прогласили ненадлежним да расправљају о овом проблему, а Уставни суд оспорио право на уставну жалбу.

ТВ Канал 9 је позвао колеге да на основу  Представке суду у Стразбуру, доставе  доказе о угрожавању права и слобода медија у Србији.

Како је наведено у Представци, ТВ Канал 9 сматра да ће основна људска права и слободе и даље бити угрожени уколико Република Србија не усклади све законе из области радиодифузије на начин да се у Србији обезбеди потпуна правна и економска равноправност медија.

Новосадски Канал 9 од суда у Стразбуру очекује да у најкраћем року донесе одлуку о постојању кршења права и слобода како би се спречило даље одузимање дозвола за емитовање програма, гашење и пропадање приватних локалних и регионалних медија, као и да наложи држави Србији да усагласи законе из области радиодифузије.

ТВ Канал 9 такође очекује да буду поништени Закључци о прекиду приватизације медија локалних самоуправа, као и да Република Србија одузме дозволе за емитовање програма медијима локалних и регионалних заједница, којима су оснивачи општине, односно држава, а који су морали да буду приватизовани до 31. децембра 2007.године.

У саопштењу се наводи и низ разлога против власништва државе у медијима међу којима је и гашење 35 приватних регионалних електронских медија због немогућности редовног плаћања накнаде за емитовање програма, а коју не плаћају медији локалних и регионалних заједница. Канал 9 упозорава да ће уколико се овај тренд настави бити угашена већина приватних регионалних електронских медија, што ће довести до директне контроле државе над информацијама.

Канал 9 у саопштењу наводи да, ако дозвола за емитовање програма у Србији за једне значи право на директно финансирање свих трошкова пословања из буџета, без обавезе плаћања накнаде за емитовање програма, а за друге борбу за сваки динар на „слободном“ тржишту без државне помоћи и уз обавезу плаћања накнаде, то значи да дозволе за рад медија у Србији нису исте за све. Закључак је да таквим условима нема основа за слободу медија, а последично нема ни слободе изражавања.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси