Насловна  |  Актуелно  |  УНС вести  |  Савет за штампу: Прес и Политика прекршили Кодекс новинара
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

УНС вести

30. 10. 2012.

Извор: УНС

Савет за штампу: Прес и Политика прекршили Кодекс новинара

Комисија за жалбе Савета за штампу на седници одржаној у четвртак 25. октобра 2012. године једногласно је одлучила да су дневни листови Прес и Политика прекршили одредбе Кодекса о обавези навођења извора, односно поштовању права на одговор. Такође, чланови Комисије донели су одлуку и да недељник НИН није прекршио Кодекс новинара Србије.

Објављивањем непотписане фотографије уз текст „Ромео и Јулија“ 7. септембра 2012. године дневни лист „Прес“ прекршио је одредбе члана 1, одељка VIII Кодекса новинара Србије, које прописује обавезу поштовања аутоских права и обавезу навођења извора, уколико је добијено одобрење за репродукцију садржаја из других извора.

Жалбу Савету за штампу поднео је Данијел Јовановић, аутор фотографије која је, уз текст „Енглеско – ромска љубавна комбинација“, 8. августа 2012. године објављена на веб сајту „Уграду.инфо“. Он је навео да је „Прес“, фотографију објавио без његовог потписа, као и да дозволу за то није добио ни од њега ни од власника сајта.

Необјављивањем одговора Димитрија Војнова на деманти Срђе Трифковића, дневни лист „Политика“ прекршио је одредбу члана 6, одељка III Кодекса новинара Србије, која прописује обавезу поштовања права на одговор, извињење и исправку, односно дужност новинара да благовремено објави одоговарајућу исправку.

Колумниста „Политике“ Димитрије Војнов поднео је жалбу због одбијања „Политике“ да објави његов одговор на деманти Срђе Трифковића. Трифковићев деманти односио се на информације које је Војнов навео у колумни „Мајке и маћехе“ објављеној 20. септембра  2012. године, а за које Трифковић тврди да су неистините.

Чланови Комисије Савета за штампу једногласно су одлучили да текстом „Часни потомци Сербона“, објављеним 27.септембра 2012. године недељник НИН није прекршио одредбе Кодекса новинара Србије. Жалбу на текст „Часни потомци Сербона“ поднео је Божидар Митровић, председник Организационог одбора Међународне научне конференције „На изворишту културе  и науке“,  којом се бави спорни текст.

Одлуке Савета за штампу доступне су на веб сајту Савета http://www.savetzastampu.rs/

 

 

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси