Насловна  |  Актуелно  |  УНС вести  |  УНС одржао трибину о декриминализацији клевете
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

УНС вести

05. 11. 2012.

Извор: Танјуг

УНС одржао трибину о декриминализацији клевете

Удружење новинара Србије организовало је данас поводом 5. новембра, Европског дана одбране новинарства, трибину о декриминализацији клевете и укидању члана 336 (а) Кривичног законика "Шта Србија чека".

 

Радна група Министарства правде завршила је рад на изменама Кривичног законика Србије (КЗС), који предвиђа да свако ко се у новинарском послу буде придруживао "принципа новинарске пажње" не може бити оглашен кривим за клевету и увреду, изјавио је државни секретар у Министарству правде Данило Николић.

"Договорили смо се да у члану 170 уведемо нови основ за искључење противправности, а то је да се неће казнити за кривично дело клевете учинилац који је у извршењу новинарског позива поступао у складу са начелом обавезне новинарске пажње", прецизирао је Николић.

Он је казао да је то договорено на Радној групи како би се новинарима омогућило да раде самостално, слободно, независно и без цензуре и страха од кривичне одговорности.

"Тиме ће бити превазиђена велика провалија", рекао је Николић на трибини које је Удружење новинара Србије организовало на тему декриминализације клевете и укидању члана 336а Кривичног законика.

Уз објашњење да није баш једноставно укинути кривично дело клевете и увреде, Николић је навео да то министарство озбиљно размишља како да превазиђе то кривично дело, а да предложене измене представљају огроман корак напред у том правцу.

Николић је рекао да се предстојеће измене Кривичног законика Србије односе само на оно што је "најхитније", а што се тиче захтева за "декриминализацијом кривичног дела клевете и увреде", рекао је да га лично вређа што од Србије то траже оне земље које то ни саме нису учиниле.

Када је у питању члан 336а, који прописује казне за оне који за време трајања поступка пред судом, а пре доношења правоснажне судске одлуке, у намери да повреде претпоставку невиности и независности суда, дају јавне изјаве, Николић је казао да Радна група тај члан није сматрала хитним, и додао да још нико није одговарао по њему.

Адвокат Зденко Томановић сматра да је сада моменат, будући да се мења Кривични законик, да се кривично дело клевете и увреде "декриминализује", наводећи да не постоји оправдање и ниједан разлог за његово задржавање.

Томановић сматра да је то погодан тренутак за брисање члана 336а, јер он "представља директно спречавање критике рада суда".

Председница Друштва судија Драгана Бољевић је рекла да је та одредба "потпуно промашила сврху" због које је донета, да није заштитила ничију претпоставку невиности, нити независност судства и да је потпуно неделотворна.

"Државни функционер по њој никада неће бити процесуиран, а новинар вероватно хоће", указала је Бољевићева.

Мирослав Јанковић из ОЕБС-а је истакао да је међународни стандард декриминализација клевете и увреде и да то што поједине земље то нису учиниле представља одступање од њега.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси