Насловна  |  Актуелно  |  УНС вести  |  Деманти на саопштење Николе Травице
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

УНС вести

07. 11. 2012.

Деманти на саопштење Николе Травице

Поводом вести под насловом ”Тражиш право и правду, добијеш спор и завршиш у затвору!?”, коју је УНС објавио 6. новембра, у којој је пренето саопштење новинара Николе Травице у вези са његовом тужбом против предузећа “Нови грађански лист” Д.О.О из Новог Сада, огласио се директор “Новог грађанског листа”, који издаје недељник “НС Репортер” Срђан Вучуревић, који је послао деманти.

 

Деманти преносимо у целости:

Није тачно да је Никола Травица имао закључен уговор о раду са привредним друштвом „Нови грађански лист“. Из извода пословне банке, које прилажемо, недвосмислено се може закључити да је реч о заради по другим основама. Подсећамо Вас да шифра плаћања 249, према важећој Класификацији, подразумева „зараде по уговору о делу, по основу ауторских права, патената и техничких унапређења итд.“. Следствено наведено, „Нови грађански лист“ није могао да врши плаћања или пак да има обавезе према Николи Травици на име зарада, накнада зарада и др.

Није тачно да „Нови грађански лист“ дугује Николи Травици десет и по зарада. Неспоран дуг је три хонорара, тј. укупна обавеза износи 150.000 динара нето (3 х 50.000,00 динара). Намера да се исплате заостале обавезе може се недвосмислено уочити на основу плаћања путем асигнације (у периоду док је „Нови грађански лист“ био у блокади), будући да нисмо желели да ускратимо радника за припадајућу надокнаду.

Травица је у „Нови грађански лист“ дошао као већ запослени новинар или хонорарни сарадник дневног листа „Ало“. Тада смо на његово инсистирање склопили само уговор о ауторском делу.

На жалост, „Нови грађански лист“ је запао у тешку финансијску ситуацију попут многих медија. Престао је да излази октобра 2011.године чиме је Николи Травици престао ангажман у „Новом грађанском листу“ и тиме није ни могао да настане дуг за октобар и новембар 2011.године како је наведено у пресуди. Последично, рачун је у блокади и онемогућена су  плаћања због принудне наплате. Иако Никола Травица ради за неколико домаћих и страних медија као хонорарни сарадник, што му је био и статус у „Новом грађанском листу“, у саопштењу себе покушава да престави као жртву и скоро бескућника који нема пара ни за хлеб. Да је истина да нема никаквих примања суд би га по закону ослободио плаћања судских трошкова на име подношења тужбе, а само од „Новог грађанског листа“ је на име хонорара у  2011. години примио 300.000 динара нето.

Травица очигледно ужива у медијској пажњи, чак и кад нема никавог стварног повода за тим. Када је пре неколико месеци разбијено стакло у улазу солитера у коме живи, цео тај инцидент је представио као напад на њега. Тада није писао саопштење као новинар „Националног грађанског“, већ као новинар дневног листа „Ало“.

Из свега горе наведеног јасно је да Никола Травица ужива у манипулацијама медијима и разним удружењима.      

                 Срђан Вучуревић                             

Вучуревић је, уз деманти, послао и банкарске изводе плата које је фирма уплаћивала запосленима, потврде о одређеним исплатама Николи Травици и табелу са прегледом уплата том новинару. 

Коментари (2)

Остави коментар
пет

23.11.

2012.

Ojadjeni urednik [нерегистровани] у 00:29

Re:

Nema ovde ni prava ni pravde. U tim njegovim dokazima ima materijala za privredni kriminal. Takve dokaze moze samo lud covek da posalje. Kakvi su to dokazi, koje prvo srede u foto sopu, a onda ih posalju kao dokaze!?
TUGO MOJA

Одговори
сре

07.11.

2012.

anonymous kole [нерегистровани] у 15:12

Duzan Bogu i djavolu!

Gospodin Vucerivic bije obmanuo samo kolegu Travicu vec ojadio i mnoge zaposlene i honorarce u starom i Novom Gradjanskom, izmedju ostalog i potpisnika ovih redova.
Nema novinara kome ne duguje platu ili honorar, a pojedncima i po vise stotina hiljada dinara. Duzan je Bogu i djavolu.Nikako mi nije jasno kako takvi ljudi opstaju u svetu novinarstva i ne odgovaraju za svoje postupke.
Nadlezni bi trebalo da procesljaju poslovanje kolektiva kome je na celu i ucine sve da omoguce novinarima da dostojanstveno rade i zarede svoju platu, a ne da zavise od dobr ili lose volje direktora

Одговори

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси