Насловна  |  Актуелно  |  УНС вести  |  Тијанић изгубио спор против Курира
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

УНС вести

08. 11. 2012.

Тијанић изгубио спор против Курира

Дневник Курир саопштио је да је генерални директор РТС-а Александар Тијанић изгубио спор који је водио са овим листом.

Апелациони суд у Београду донео је пресуду о одбијању тужбеног захтева директора РТС Александра Тијанића против Курира и наложио Тијанићу да надокнади трошкове парничног поступка.

„Ова пресуда је од историјског значаја за слободу медија у Србији јер јасно утврђује правило да особе које су на јавним функцијама морају бити спремне да истрпе аргументовану критику, ма колико она била оштра и немилосрдна“, наводи Курир у саопштењу медијима.

Апелациони суд је пресудио да употреба оштрих речи у насловима и поднасловима као закључак о теми на коју се чланак односи представља слободу изражавања предвиђену чланом 10 Европске конвенције о људским правима.

„У образложењу пресуде Апелационог суда наведено је да су информације у тексту због којег је Тијанић тужио Курир истините и да јавност има оправдан интерес да их зна“, стоји у саопштењу Курира.

Наслов "Мазнули милионе евра", због којег је Тијанић тужио Курир, и наслов "Муљачина" представљају, по мишљењу Апелационог суда, "чињенично-вредносни исказ који наглашава тужиочево учешће у догађају којим се текст бави".

У пресуди се даље наводи, како саопштава Курир,да је "тужилац, према свом положају у РТС, као генерални директор морао да покаже спремност да поднесе мишљење и коментар јавности о томе, па чак и када је коментар претеран и исказан речима које тужилац може субјективно да доживи као увредљиве. Стога спорне информације представљају вид критике коју тужилац као носилац јавне функције мора да толерише".

На крају пресуде се додаје да је свака слична врста критике потпуно оправдана уколико се, као у овом случају, "објављене информације не односе на приватни живот тужиоца, већ на његову функцију, и уколико је он познат јавности управо кроз функцију коју обавља", саопштио је овај дневни лист.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси