Насловна  |  Актуелно  |  УНС вести  |  Преминуо Добривоје Урошевић
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

УНС вести

10. 11. 2012.

Преминуо Добривоје Урошевић

У Београду је јуче у 79. години преминуо Добривоје Урошевић, један од доајена српске фотографије. Рођен је у Брежђу код Мионице.

Фотографијом је професионално почео да се бави као студент права, 1957. године, у „Политици“. Убрзо је постао један од водећих фоторепортера и уредника фотографије у листу „Политика“ као и у другим издањима ове куће.

 

Свој велики фотографски опус, који чине фотографије најважнијих догађаја друге половине двадесетог века али и репортаже о свакодневном животу обичних људи, остварио је у „Политици“ у којoj је провео пуних пет и по деценија активно радећи и након одласка у пензију. Био је члан УНС-а од 1959. године.

Кремација Добривоја Урошевића биће у понедељак, 12. новембра у 9 и 30 на Новом гробљу у Београду а комеморација у УНС-у, 14. новембра у 12 сати.

Коментари (1)

Остави коментар
уто

13.11.

2012.

Momčilo R.Milačić,profesionalni novinar iz Beograda, član UNS-a i IFJ [нерегистровани] у 20:03

PRVI OKTOBAR 1963.

Prvi broj lista "Politika EKSPRESA", kao član( novinar pisac i urednik) OSNIVAČKO-POKRETAČKE REDAKCIJE ovog večernjaka u porodici POLITIKINIH dnevnika, pojavio se na kioscima širom bivše SFRJ, 1.oktobra 1963. godine , pa onaj ko je pisao tekst IN MEMORIAM o profesionalnom angažmanu pokojnog kolege Dobrivoja Uroševića, napravio je OMAŠKU tvrdnjom da je prvi profesionalni angažman , kao student prava, dobio " 1957. godine, u "Politici EKSPRESU" jer to, naprosto, nije bilo moguće , budući da se ovaj list pojavio ,posle jednomesečnih priprema i štampanja "u okviru KUĆE, za interne potrebe i analize"(tokom 30 dana meseca SEPTEMBRA),tek 1.10.1963. u javnoj prodaji na tršištu u početnom tiražu od oko 80.000 primeraka, da bi 1987. jedan broj dostigao fantastičnu cifru od 505.ooo primeraka, sa remitendom koja se kretala oko 10%!
Ovo su činjenice o kojima svedočim kao neposredni učesnik zbivanja i događanja u KUĆI "Politika", od TADA, do dana današnjeg!
M.R.Milačić

Одговори

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси