Насловна  |  Актуелно  |  УНС вести  |  Милијана Стојановић није клеветала тужиоца Петровића
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

УНС вести

13. 11. 2012.

Милијана Стојановић није клеветала тужиоца Петровића

Трећестепено веће Апелационог суда у Крагујевцу правоснажно је одлучило да новинарка из Параћина Милијана Стојановић текстом „Мајка покушала да обеси дете“ није оклеветала тужиоца Александра Петровића.

 

Ослобађајућа пресуда донета је након што је новинарка по два пута проглашавана кривом и ослобађана кривице по тужби Петровића, који је у време покретања поступка 2008. године био в.д. тужиоца у Свилајнцу, а сада је у вишем јавном тужилаштву у Крагујевцу.

Текст „Мајка покушала да обеси дете“ Стојановићева је објавила децембра 2008. године у сада угашеној „Правди“, у ком је навела да је тринаестомесечну Анђелу Бунчић злостављала њена мајка Тања Бунчић, због чега је дете било и у болници. У тексту је навела да упркос лекарским налазима тужилац Петровић није нашао основа да мајку гони по службеној дужности, као и да је против њега поднета анонимна кривична пријава због злоупотребе службеног положаја.

Образлажући пресуду суд је подсетио на члан 10 Европске конвенције за заштиту људских права и основних слобода, којим је загарантовано право на слободу изражавања, што је један од суштинских темеља демократског друштва, и на члан 46 Устава Србије, који гарантује слободу мишљења и изражавања, и навео да текст не представља произвољни напад на Александра Петровића као физичко лице.

„Када се информације саопштавају у доброј намери, о питањима од јавног интереса, чак и када то подразумева штетне изјаве појединца, границе прихватљиве критике су увек још шире када је у питању личност која обавља јавну функцију“ навео је суд. 

Због текста истог наслова и сличног садржаја објављеног у „Политици“ 10. децембра 2008. године правоснажно су осуђени дописница из Јагодине Зорица Глигоријевић, главни и одговорни уредник Драган Бујошевић и „Политика новине и магазини“. По пресуди Апелационог суда у Београду из априла 2011. године проглашени су кривим за клевету тужиоца Александра Петровића и на име повреде части и угледа већ му је плаћено 459.395 динара. О жалби „Политике“ на ову пресуду Уставни суд Србије још није одлучио.

После поступака које је против новинарки покренуо тужилац Александар Петровић, новинари и јавност су заборавили на малу Анђелу која је у највећим мукама умрла јануара 2012. у мајчиној кући, у шестој години живота, тешка мање од 10 килограма.

Детаљније о овом случају писао је стручни часопис за медијску заједницу Линк у тексту под насловом „Анђела, у паклу умрла“ у свом последњем броју.

Коментари (1)

Остави коментар
нед

02.12.

2012.

anonymous [нерегистровани] у 21:05

Nadam se

da će ovakvih retkosti (mislim na razumnu i pravednu presudu) biti sve više u Majci Srbiji

Одговори

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси