Насловна  |  Актуелно  |  УНС вести  |  „Форме као концепти“ Бранислава Стругара у Галерији Графичког колектива
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

УНС вести

17. 03. 2023.

Аутор: С. Димитријевић Извор: УНС

„Форме као концепти“ Бранислава Стругара у Галерији Графичког колектива

„Ови снимци настали су из потребе да ликовним језиком изразим своја осећања. Код стварања таквих дела слобода у приступу раду је потпуна. Нема задатка и намене, самим тим ни усмерења или ограничења“, наводи Бранислав Стругар у каталогу за изложбу „Форме као концепти“ која ће бити отворена 20. марта у Галерији Графичког колектива.

Није обичај да се у овој галерији одржавају изложбе фотографија, али по речима историчарке Милене Марјановић, Стругарове фотографије често личе на графике.

„Његово дело уводи у шири контекст размишљање о томе шта се све фотографијом може саопштити, у потрази за формом која гради садржај. Избор фотографија које теже апстракцији, поетској или геометријској, увек полазећи од природе, то јест пејзажа /предела или детаља, говори нам да фотографија, попут других ликовних уметности, такође може бити превизуализована: да пре него што се фотографија сними, фотограф у својој свести формира одређени менални модел којим се руководи ’путујући’ пејзажом“, наводи Марјановић у каталогу за изложбу.

У Галерији Графичког колектива биће приказане 43 фотографије које представљају избор од 300 Стругарових радова насталих током 50 година његовог фотографског и излагачког рада, а које су објављене у монографији „Фотографске експресије“.

Отварање изложбе је у понедељак 20. марта у 19 сати у Галерији Графичког колектива (Драгослава Јовановића 11). Изложба ће бити отворена до 7. априла. 

Бранислав Стругар је рођен у Београду 1949. године. Бави се фотографијом од 1968. године. Учествовао на 107 изложби и на њима освојио преко 40 награда и диплома. Има звање мајстора Фото савеза Југославије.

Професионално се бави фотографијом од 1974. године. Више од две деценије радио је као фоторепортер у ТВ Београд. Године 1996. напушта сталну службу  и добија статус самосталног уметника фотографије.

Објавио је око 10.000 фотографија у часописима, домаћим и иностраним, књигама, снимао за плакате, календаре, туристичке проспекте и пропагандне материјале. Урадио је 14 ауторских фото-монографија.

Поред учешћа на ликовним изложбама, био је члан жирија на изложбама фотографија, учествовао је на ликовним колонијама и држао предавања.

Имао је 25 самосталних изложби.

Члан је Удружења ликовних уметника примењених уметности и дизајнера Србије (УЛУПУДС) и Удружења новинара Србије (УНС).

Године 2002. додељено му је звање Истакнутог уметника фотографије УЛУПУДС-а, а 2008. године добио је НАГРАДУ ЗА ЖИВОТНО ДЕЛО “за целокупно стваралаштво и допринос развоју примењених уметности и дизајна”.       

 

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси