Насловна  |  Актуелно  |  УНС вести  |  Министарство поново одбило да достави УНС-у биографије кандидата за медијске комисије
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

УНС вести

25. 09. 2023.

Аутор: А.Ничић Извор: УНС

Министарство поново одбило да достави УНС-у биографије кандидата за медијске комисије

Министарство информисања и телекомуникација поново је донело решење којим одбија да Удружењу новинара Србије (УНС) достави професионалне биографије кандидата за чланове комисија за медијске конкурсе, и то двадесет дана након што је Повереник за информације од јавног значаја и заштиту података о личности поништио првобитно решење Министарства са истом одлуком.

Овог пута, Министарство је образложило да решења о именовању чланова комисија већ садрже податке који су релевантни, а да интерес јавности да зна ко се пријавио за учешће у комисијама које одлучују о расподели средстава не преовлађује у односу на право на приватност тих особа. Министарство је поново истакло да кандидати за чланове комисија нису дали сагласност да се деле њихови подаци.

Иначе, ово образложење је парадоксално ако се узме у обзир чињеница да се Чланом 25 новог Нацрта закона о јавном информисању и медијима прописује да биографије свих пријављених кандидата за чланове комисија треба да буду објављене на сајту Министарства и на веб порталу Јединственoг информационoг система за спровођење и праћење суфинансирања пројеката у области јавног информисања.

То значи да ће, ако ова одредба уђе у Закон, подаци о кандидатима који су се пријавили за учешће и комисијама за оцењивање медијских пројеката свакако бити јавни.

Подсетимо, УНС је у захтеву за приступ информацијама од јавног значаја Министарству информисања и телекомуникација тражио професионалне биографије свих кандидата који су предложени или су се пријавили да ове године буду чланови комисија које одлучују о расподели буџетског новца за медијске пројекте.

Министарство је овај захтев УНС-а одбило, а образложење је и тада било да информацију не могу доставити јер се ради о подацима о личности, који се могу делити само ако особе на које се ти подаци односе пристану на то.

УНС се због тога жалио Поверенику, који је жалбу УНС-а уважио и поништио одлуку Министарства.

Повереник је тада навео да је Министарство требало да претходно утврди да ли су испуњени услови за ограничење слободног приступа траженим информацијама и да наведе који су услови у питању.

Повереник је истакао да информације које се односе на именоване чланове комисија треба да буду доступне јавности, јер су у питању особе које оцењују пројекте у области јавног информисања. Несумњиво је, навео је Повереник, да УНС тражи информације у вези са радом изабраних чланова медијских комисија, а не у вези са њиховим приватним животом.

Када је реч о особама које су пријављене на конкурс за чланове комисија за оцењивање пројеката, а нису изабране, Повереник сматра да Министарство треба да процени „да ли постоји преовлађујући интерес јавности да зна, у односу на право на приватност“.

Министарство је, како се наводи у решењу, „дискреционим правом“ одлучило да не преовлађује. Намеће се питање: Зашто је Министарство у решењима о избору чланова комисија објавило биографије одабраних кандидата иако они нису пристали на то? Нејасно је и како ће Министарство на својој јединственој платформи објављивати професионалне биографије кандидата, када у решењу наводи да се дељењем тих података крши Закон о заштити података о личности.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси