Насловна  |  Актуелно  |  УНС вести  |  Ко ће водити „остављени“ НИН - чаршијске приче и конкретни одговори
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

УНС вести

15. 01. 2024.

Аутор: К. К. Н. Извор: УНС

Ко ће водити „остављени“ НИН - чаршијске приче и конкретни одговори

Чланови колегијума и редакције НИН-а међу којима је и досадашњи главни уредник Милан Ћулибрк напустили су овај недељник, вест је која је прошле недеље одјекнула у медијској заједници.

Како су новинари саопштили, у НИН-у ће остати до 8. фебруара, када им истиче месец дана отказног рока. Од тада, „у прелазном периоду“ функцију в.д. главног уредника преузеће досадашња директорка компаније НИН д.о.о. Сузана Лакић, саопштио је НИН.

О томе ко ће након прелазног периода уређивати НИН нагађа београдска новинарска чаршија.

Да је функција нуђена појединим новинарима УНС је чуо из различитих медијских кругова, између осталих, и од одлазећих колега из НИН-а, међутим информацију да је заиста добио или прихватио понуду да буде уредник нико од колегиница и колега који се спомињу није желео да потврди.  

Сузана Лакић и власница НИН-а Јелена Дракулић Петровић нису данас одговориле на позиве УНС-а.

На питање УНС-а да ли му је нуђено да буде нови уредник НИН-а новинар Зоран Пановић каже да није и да „нема ништа с тим, да га нико није контактирао“.

УНС је од неколико извора добио информацију и да је новинарка РТВ-а Љубица Гојгић одбила ову функцију, али и она каже да такву понуду није добила. Додаје да је „и она чула да се прича да јој је нуђено да буде уредница, али да то није тачно“.

Да информација да јој је понуђено да буде главна уредница НИН-а „није тачна“ рекла нам је и колумнисткиња Недељника и бивша председница УНС-а Љиљана Смајловић. Исто нам је потврдила и новинарка Радио-телевизије Србије Оливера Ковачевић.

Подсетимо, новинари који су напустили НИН навели су раније да су се на тај потез одлучили због тога што је нова власница Јелена Дракулић Петровић најавила промене уређивачке концепције, и новинаре „није уверила да ће свој посао моћи да раде како су и досад чинили“.

„Због тога смо, ослањајући се на своје искуство и решени да очувамо професионални интегритет сваког од нас, одлучили да посао наставимо у новом недељном листу, у коме ћемо наставити да, као и до сада, радимо у јавном интересу“, писало је у допису потписаном са чланови редакције и колегијума НИН-а, који је добио УНС.

У међувремену је Јунајтед медија потврдила да ће новинари НИН-а који су дали отказ радити у новом недељнику који покреће ова комапнија.

Почетком године и новинарка Весна Малишић је рекла да одлази у пензију и да напушта НИН, али да не напушта новинарство. Јунајтед медија у свом саопштењу навела је касније да ће и Малишић чинити део тима новог недељника.

Како је УНС већ писао, Милан Ћулибрк рекао је да је иниситирао да главни уредник новог недељника буде Весна Малишић, што је редакција која је испрва мислила да ће он то бити, прихватила.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси