Насловна  |  Актуелно  |  УНС вести  |  УНС сазнаје: РЕМ има, а месец дана не објављује податке о праћењу изборне кампање на комерцијалним телевизијама
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

УНС вести

19. 01. 2024.

Аутор: А. Ничић, К. Ковач Настасић Извор: УНС

УНС сазнаје: РЕМ има, а месец дана не објављује податке о праћењу изборне кампање на комерцијалним телевизијама

Иако председница Савета РЕМ-а Оливера Зекић тврди да мониторинг о извештавању комерцијалних телевизија за време изборне кампање још увек није урађен, према информацијама до којих је дошло Удружење новинара Србије (УНС), РЕМ овим подацима располаже већ месец дана јер је стручна служба Регулаторног тела за електронске медије овај посао за све телевизије завршила још 20. децембра.

Периодични пресеци су, сазнаје УНС, такође прављени на време, а стручна служба је, сходно усвојеној Методологији праћења изборне кампање, направила три пресека праћења медијског садржаја на телевизијама, за периоде: од 1. до 10. новембра, од 1. до 24. новембра и од 1. новембра до 8. децембра.

Иако је чланица Савета РЕМ-а Вишња Аранђеловић 8. децембра прошле године за УНС рекла да Тим за мониторинг и анализу медијског садржаја не може да стигне да све резултате обради у реалном времену, стручна служба стигла је да до тог тренутка направи извештај за први пресек.

Аранђеловић  је на питање УНС-а зашто подаци о праћењу изборне кампање на комерцијалним телевизијама нису објављени иако УНС располаже информацијама да је цео мониторинг урађен до 20. децембра, као и због чега је 8. децембра изјавила да стручна служба није стигла да обради податке, односно направи пресеке рекла је:

„На једној од две редовне седнице у децембру, на којој нисам присуствовала али су ми колеге касније објасниле, договорено да се прво усвоји извештај за који су готови сви подаци. Реч је о извештају који се односи на јавне сервисе и кабловске телевизије, а за комерцијалне телевизије накнадно, када службе заврше свој посао. Тако је овај извештај и усвојен на наредној, ванредној седници“.

Савет РЕМ-а, додала је она, није видео ниједан, а камоли два пресека.

„Све од извештаја што усвојимо врло брзо се нађе и на сајту. Дакле, да су пресеци усвојени били би јавно објављени. Да су одбачени, дакле да су се уопште нашли пред члановима Савета, траг о томе морао би да постоји међу тачкама дневног реда које су вам доступне у записницима“, рекла је Аранђеловић.

„Можете овом Савету РЕМ-а свашта да замерите, али не и да одржава паралелне тајне састанке на којима унапред договара одлуке“, додала је она.

На констатацију да су стручне службе завршиле посао и за комерцијалне емитере у тренутку када је Савет РЕМ-а усвојио извештај који се односи само на јавне сервисе и кабловксе емитере, Аранђеловић је казала да је „рекла све што зна“ и да се „нада да ће УНС објавити све 'податке' које има“.

Оливера Зекић на позиве и поруке УНС-а овим поводом није одговорила, док је члан Савета РЕМ-а Милорад Вукашиновић рекао да за УНС не жели да говори.

РЕМ је 26. децембра објавио Извештај о надзору програма током изборне кампање за период од 1. новембра до 14. децембра, у којем се налазе основни изводи из мониторинга медијске кампање за изборе за РТС 1 и 2, РТВ 1 и 2, Н1, Нову С, Ал Џазиру и К1, али не и за комерцијалне емитере са националном фреквенцијом – ТВ Пинк, ТВ Б92, ТВ Прва и ТВ Хепи.

Оливера Зекић рекла је за Н1 29. децембра да су обрађене две трећине програма, односно само подаци који се односе на кабловске и јавне сервисе. Оливера Зекић истог дана рекла је да ће подаци који се односе на комерцијалне емитере бити објављени до 10. јануара, али то још увек није учињено.

„Радимо у четири смене. Иза овог редоследа обраде података не стоји никаква зла намера – обрађивали смо податке по редоследу којим су стизали. Истина је да је по новом Закону требало да објављујемо извештаје и током кампање, али је он ступио на снагу када је кампања већ почела и ми нисмо имали времена да се за то припремимо“, рекла је Зекић за Н1.

Тачно је, сазнао је УНС, да су запослени радили прековремено, али није тачно да пресеци мониторинга свих, па и комерцијалних телевизија, нису направљени на време.

Иако је у питању исцрпљујући посао, за мониторинг је коришћен софтвер за надзор и анализу програма.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси