Насловна  |  Актуелно  |  УНС вести  |  РЕМ касни са спровођењем конкурса, телевизије и радио станице емитују програм без дозволе
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

УНС вести

30. 01. 2024.

Аутор: К. Ковач Настасић Извор: УНС

РЕМ касни са спровођењем конкурса, телевизије и радио станице емитују програм без дозволе

Због кашњења Регулаторног тела за електронске медије да до краја спроведе конкурс, више од 10 регионалних телевизија и око 20 радио станица које су испуниле услове конкурса, програм емитује без дозволе. Они због тога немају право да учествују на медијским конкурсима за пројектно суфинансирање, нити на тендерима и јавним набавкама.

Наиме, како за УНС кажу колеге из регионалних телевизија, емитери којима је дозвола важила до 17. децембра 2023. године још увек од РЕМ-а нису добили Решење о додели дозволе за емитовање, иако је конкурс расписан још 2. јуна 2023. године, а разговори са онима који испуњавају услове конкурса, односно чије су пријаве потпуне и поднете у предвиђеном року, обављени у децембру.

„Процедура је завршена, обавили смо разговоре у децембру у РЕМ-у што је, у складу са Законом, последњи део конкурса и од тада нам се нико из РЕМ-а не јавља, нити нам стиже Решење. Од 17. децембра, кад нам је истекла дозвола емитујемо програм практично нелегално“, каже један од колега који је желео да буде анониман.

Без дозволе не могу на тендере и конкурсе

Колеге са којима је УНС разговарао кажу да када је реч о емитовању програма и на телевизији и на радију, раде као и до сад, односно као да имају дозволу.

Ипак, како додају, ово медијима ствара велике проблеме при учешћу на тендерима или медијским конкурсима који, по новом Закону о јавном информисању и медијима, морају бити расписани до 1. марта.

„Не можемо да учествујемо у јавним набавкама, тендерима, нећемо моћи да учествујемо на медијским конкурсима који ће ускоро почети да се расписују јер формално немамо дозволу. Не знам од чега ћемо живети, од чега ћемо плаћати запослене“, каже један од колега који је такође желео да остане анониман. .

Конкурси за пројектно суфинансирање производње медијских садржаја до 1. марта

Подсетимо, по новом Закону о јавном информисању и медијима, Министарство информисања и телекомуникација, аутономна покрајина и локалне самоуправе у обaвези су да медијске конкурсе распишу до 1. марта.

Услов за учешће на конкурсу је да телевизија има дозволу за емитовање програма. 

Колеге из медија којима је истекла дозвола, редом потврђују ове информације. Како наводе, највећи проблем је што их нико не обавештава шта се дешава и зашто се толико касни са доделом дозвола.

„И када РЕМ донесе одлуку, то мора бити послато Емисионој техници и везама која то мора да потврди, па тек онда РЕМ доноси свако појединачно решење. То захтева време које ми немамо“, кажу колеге.

Постављају и питање шта се дешава и са накнадама РЕМ-у и Емисионој техници.

„Треба ли да им платимо ако званично немамо дозволу за емитовање? Довешће нас у ситуацију да не плаћамо накнаде. Шта да плаћамо ако званично немамо дозволу? Уосталом, ускоро нећемо имати средстава ни за то“, каже колега.

На листи телевизија које испуњавају услове конкурса, а коју је објавио РЕМ су: ТВ Врање, ТВ Палма плус (Јагодина), ТВ Мост (Нови Сад), Сремска телевизија (Шид), ТВ Пулс (Гроцка) за зону Црвени чот, Вршац и Цер-Маљен, ТВ Сантос (Зрењанин), ТВ Бор, ТВ Belle amie (Ниш) за зону Јастребац и Тупижница, ТВ Крушевац, Коперникус ТВ Рашка, РТВ Нови Пазар за зоне Овчар-Торник и Копаоник, ТВ Краљево, ТВ Пирот.

РЕМ: „Гласање у најскоријем року“

На питање УНС-а шта се дешава са конкурсом, зашто он није до краја и на време спроведен и када можемо да очекујемо одлуку РЕМ-а, чланица Савета овог регулаторног тела Вишња Аранђеловић одговорила је за УНС само да „очекује да ће гласање бити у најскоријем року“.

Председница РЕМ-а Оливера Зекић и члан Савета РЕМ-а Милорад Вукашиновић нису одговорили на питања УНС-а.

Зекић је за УНС изјавила да је у Анкари, на састанку и да је позовемо касније. Након тога није одговарала на позиве. Вукашиновић је поновио свој став да „не жели да даје изјаве Удружењу новинара Србије“.

Конкурс расписан још у јуну

Подсетимо, РЕМ је 2. јуна расписао Конкурс за издавање дозвола за пружање медијске услуге телевизијског емитовања путем терестричког дигиталног преноса за зоне расподеле Суботица-Сомбор (две дозволе), Вршац (3), Кикинда (1), Црвени чот (2), Рудник – Црни врх (2), Овчар-Торник (2), Тупижница (3), Дели Јован (2), Јастребац (3), Копаоник (3), Цер- Маљен (2), Бесна Кобила (2) .

Емитери су имали рок до 1. августа да се пријаве на конкурс, а по Закону о електронским медијима, РЕМ је од тада имао рок од 15 дана да објави листу оних који испуњавају услове конкурса. Ипак, РЕМ је у Службеном гласнику ту листу објавио тек 29. новембра.

Након тога, како потврђују колеге, у децембру су у РЕМ-у, у складу са процедуром, обављани разговори са емитерима, што је била последња фаза конкурса.

Шта чека још око 40 регионалних телевизија

Више од 40 регионалних телевизија има дозволе за емитовање које истичу 7. марта ове године.

С обзиром на то да конкурс за ове дозволе још увек није расписан, извесно је да ће и они у једном тренутку остати без дозволе и, између осталог, могућности да конкуришу за медијске пројекте.

Иако потврђује да се процедура не може завршити за мање од месец и по дана, колико је остало до истека дозвола овим медијима, адвокат Стеван Пајовић за УНС истиче да РЕМ нема обавезу да распише још један конкурс.

„Како стоји и у Закону о електронским медијима, регулатор би требало прво да уради анализу стања техничких могућности, да сагледа потребе тржишта и публике и на основу анализе направи смернице које иду на јавну расправу. Тек након тога  РЕМ доноси решење о расписивању конкурса уколико се анализом покаже да за тим има потребе. Дакле, то је процедура која би потрајала вероватно и више од шест месеци, па чак и до годину дана“, каже Пајовић.

Он истиче “да је до одлуке и политике РЕМ-а да ли ће одлучити да ипак прво распише конкурс и додели дозволе. Тако би ови медији могли да наставе да раде, јер би се у току ове дуге процедуре део њих сигурно угасио. У том случају РЕМ би накнадно радио анализу и смернице“.

Подсећа да је Закон дефинисао да се ова анализа ради најмање једном у пет година.

„Регулатор, у сарадњи са телом надлежним за заштиту конкуренције, телом надлежним за електронске комуникације и оператором мултиплекса, најмање једном у пет година спроводи анализу медијског и повезаних тржишта на националном, регионалном и локалном нивоу, са циљем одређивања броја и врсте медијских услуга у слободном пријему за које се издају нове дозволе“, пише у Закону о електронским медијима.

На питање да ли ће и када бити расписан конкурс за регионалне медије којима дозвола истиче 7. марта, одоговор из РЕМ-а нисмо добили.

 

 

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси