Насловна  |  Актуелно  |  УНС вести  |  Низ се наставља: Вршац, Бајина Башта, Пожега и Бачка Топола издвојили десет пута мање новца за суфинансирање медијских пројеката него лане
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

УНС вести

08. 03. 2024.

Аутор: А. Ничић Извор: УНС

Низ се наставља: Вршац, Бајина Башта, Пожега и Бачка Топола издвојили десет пута мање новца за суфинансирање медијских пројеката него лане

Град Вршац и општине Бајина Башта и Пожега су на конкурсима за суфинансирање медијских пројеката издвојили десет пута мање новца него прошле године. Оваква пракса уочена је баш у години када се суфинансирање медијских пројеката спроводи по новом Закону о јавном информисању и медијима и тек усвојеном Правилнику о суфинансирању медијских пројеката.

Док је Град Вршац прошле године за суфинансирање медијских пројеката издвојио 22.2 милиона динара, ове године је на конкурсу за медијске пројекте опредељено 2.2 милиона динара. Буџетом је, са друге стране, у одељку за јавно информисање предвиђено 2.2 милиона динара за приватне субвенције и још 2.2 милиона за услуге по уговору.

И у Пожеги и Бајиној Башти је слична ситуација. Општина Пожега ове године издвојила је 850 хиљада динара за медијске пројекте, док је лане за ову намену опредељено десет пута више новца. Одлуком о буџету коју је донела ова општина, за унапређивање и остваривање јавног интереса предвиђено је 2.75 милиона динара, од чега је 2.25 милиона представљају субвенције приватним предузећима, а 500 хиљада динара услуге по уговору.

Општина Бајина Башта је на конкурсу за суфинансирање медијских пројеката издвојила 800 хиљада динара, док је прошле године да ову намену определила чак 8 милиона динара. По Одлуци о буџету Бајине Баште, ове године је за унапређење и остваривање јавног интереса у области јавног информисања у тој општини издвојено укупно 8.140.000 динара – и то осам милиона за приватна предузећа, 100 по уговору и 40 хиљада динара за порезе, обавезне таксе, пенале и камате.

Иначе, како је писао „Маглочистач“, Општина Бачка Топола је на конкурсу за суфинансирање медијских пројеката издвојила 14 пута мањи износ новца него прошле године.

Ове године се конкурси за пројектно суфинансирање први пут спроводе по новом Закону о јавном информисању и медијима. По овом Закону, за суфинансирање медијских пројеката важан критеријум су одлуке Савета за штампу и Регулаторног тела за електоронске медије.

Подсетимо, слична ситуација је и у општинама Бечеј и Шид. Општина Бечеј је за медијске пројекте издвојила десет пута, а Општина Шид девет пута мањи износ од оног који је предвиђен одлукама о буџету ових општина. Остатак ће бити расподељен преко директних уговора, односно јавних набавки, а у том случају одлуке Савета за штампу о кршењу Кодекса новинара Србије нису критеријум за расподелу средстава.

Коментари (1)

Остави коментар
пет

08.03.

2024.

anonymous [нерегистровани] у 13:04

Мање пара у буџету

И градска општина Младеновац је смањила износ за 50%. Са 4 милиона у 2023, у 2024. издвојено је само 2 милиона динара.
Ма, коме је информисање потребно! Постоји "радио Милева", а ускоро ће и добошари...

Одговори

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси