Насловна  |  Актуелно  |  УНС вести  |  Европски новинари усвојили повељу о слободи штампе
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

УНС вести

28. 05. 2009.

Европски новинари усвојили повељу о слободи штампе

Европску повељу о слободи штампе усвојило је 25. маја у Хамбургу 46 главних уредника и водећих новинара из 19 земаља, међу којима и председница УНС-а Љиљана Смајловић.



Повеља садржи десет чланова и формулише принципе штампе слободне од државног утицаја.

Циљ је да повеља буде прихваћена широм Европе и да њено поштовање буде услов у преговорима за придруживање Европској унији.

Новинари из целе Европе могли би да се позивају на повељу у случајевима сукоба са државом или установама под државном контролом, као и да очекују подршку и помоћ својих међународних колега.

Од следеће недеље сваки европски новинар моћи ће да у своје име потпише повељу онлине http://www.pressfreedom.eu/uk/index.php, која ће средином јуна бити званично уручена Европској комисији у Бриселу.



Европска повеља о слободи штампе


Члан 1
Слобода штампе је неопходна демократском друштву. Све владе морале би да прокламују, штите и поштују разнозврсност новинарских медија у свим њиховим облицима, као и њихове политичке, друштвене и културне мисије.

Члан 2
Цензура мора бити апсолутно забрањена. Морају постојати гаранције да је независно новинарство у свим медијима слободно од прогона, притиска и политичког или регулаторног мешања власти. Штампани и онлајн медији не би смели да буду обухваћени прописима о издавању државних дозвола.

Члан 3
Право новинара и медија да прикупљају и шире информације не сме бити предмет претњи, ограничења или кажњавања.

Члан 4
Заштита новинарских извора мора се стриктно поштовати. Претраге редакција и других простора којим се новинари служе, као и прислушкивање или пресретање новинарских комуникација са циљем да се идентификују новинарски извори или да се наруши поверљивост уређивачког процеса, неприхватљиви су.

Члан 5
Све државе дужне су да осигурају да медији уживају пуну заштиту независног судства и власти у обављању свог посла. То се нарочито односи на одбрану новинара и другог редакцијског особља од физичких напада и малтретирања. Правосудни органи морају пажљиво да истражују и да кажњавају свако кршење тих права, као и претње ускраћивањем тих права.

Члан 6
Економски опстанак и независност медија не смеју угрожавати ни држава, ни установе под контролом државе, ни било које друге организације. Претња економским санкцијама је неприхватљива. Приватне компаније морају да поштују независност медија и да се уздржавају од вршења притиска и покушаја да се бришу границе између рекламе и новинског садржаја.

Члан 7
Држава и установе под контролом државе неће новинарима и медијима ограничавати слободу приступа информацијама. Њихова је обавеза да их подржавају у њиховом задатку да обезбеде информације.

Члан 8
Новинари и медији имају право на неометан приступ свим информацијама и изворима информација, укључујући и оне у иностранству. Страни новинари за потребе извештавања морају без одуговлачења добијати визе, акредитације и друга потребна документа.

Члан 9
Јавности било које државе обезбедиће се слободан приступ свим домаћим и страним медијима и изворима информација

Члан 10
Држава неће ограничавати право бављења новинарством, односно уласка у новинарску професију.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси