Насловна  |  Актуелно  |  УНС вести  |  125 godina časopisa National geographic
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

УНС вести

04. 10. 2013.

Извор: National geographic

125 godina časopisa National geographic

Часопис National Geographic прославља 125 година постојања октобарским издањем које је посвећено фотографији и њеној моћи да трансформише свет.

Први број часописа National Geographic изашао је у октобру 1888. године као званично гласило Друштво National Geographic, непрофитне организације посвећене науци и научним истраживањима која има за циљ да инспирише човечанство на бригу о планети. Од тада, Натионал Геограпхиц постао је један од најпрепознатљивијих брендова у свету и синоним врхунског фото-журнализма. Часопис данас излази у 37 земаља, а сваког месеца га чита преко 60 милиона људи широм света. Први број српског издања часописа изашао је у новембру 2006. године.

Часопис National Geographic својом импресивном историјом представља извориште врхунске фотографије – од покретања првог фотографског истраживања ноћног неба до објављивања првих подводних фотографија у боји, настављајући да помера технолошке и креативне границе у овој области. Током времена часопис се позиционирао кроз првокласно фото-новинарство, документујући живот планете и покрећући озбиљна питања о зашити животне средине и људским правима. Од тада часопис константно унапређује свој садржај експериментишући и са дигиталним искуствима, проналазећи нове начине да документује свет и омогући читаоцима интерактивни приступ садржајима.

Чаопис Натионал Геограпхиц прославља свој јубилеј специјалним октобарским издањем посвећеним фотографији. Издање „Моћ фотографије“ представља утицај фотографије на човечанство, фокусирајући се на њену моћ да докаже чињенице, открије непозната места, слави чуда света и инспирише нас да заштитимо природне лепоте. На насловној страни октобарског броја часописа поново је фотографија Шарбат Гуле, чувене авганистанске девојчице аутора Стива Мекарија снимљена у Пакистану у избегличком кампу, која је први пут објављена у јуну 1985. године.

„Истраживање, авантура, откриће, изазов сазнања... тако би се укратко могло описати протеклих 125 година часописа National Geographic. Све то и још више овај часопис је поделио са својим читаоцима у протеклих 125 година, померајући границе, откривајући, славећи и штитећи живот на Земљи”, каже Игор Рилл, главни уредник српског издања Натионал Геограпхица.

Октобарски број српског издања часописа у продаји је од 4. октобра.

 

 

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси