Насловна  |  Актуелно  |  УНС вести  |  Доказано: ТВ Стил незаконито угашена
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

УНС вести

01. 11. 2013.

Доказано: ТВ Стил незаконито угашена

Власник и директор некадашње Телевизије Стил из Лапова Радосав Лазић након 5 година тешке борбе доказао је да је Филијала пореске управе у Свилајнцу незаконитим решењем о блокади рачуна угасила ову локалну телевизију. У јесен 2007. године, дан након што је на ТВ Стил емитован дуел између тадашњег председника општине Свилајнац Добривоја Будимировића Биџе и председника општине Баточина Радише Милошевића, а после неуспелог референдума за смену Будимировића у Свилајнцу, у ТВ Стил је дошла пореска инспекција.

„Контрола је дошла после референдума за опозив и после ТВ дуела. По налогу  директорке Борјанке Милановић из Свилајнца, снахе Биџиног противкандидата. Напомињем да је противкандидат  Пера (Кафеџија) Милановић одбијао да одговара на новинарска питања, али и да учествује у емисијама РТВ Стил и ТВ Ресава. Избегао је и учешће у ТВ дуелу у изузетно гледаној емисији ''Испадање'', која је замишљена као референдум пре референдума. После ''софистицираног'' гашења ТВ Стил, брутално је избачена на улицу и Телевизија Ресава где је поменути Милановић основао телевизију чији власник је била његова мајка.Тада је Пера Милановић почео да се медијски експонира. Додуше, ускративши могућност другој страни да износи своје ставове. Због финансирања тог пројекта, даровити ученици општине Свилајнац су остали без стипендија“, рекао је Лазић УНС-у.  

Лазић је убеђен да је инспекција дошла по политичком притиску, као реакција на ТВ дуел.

„Све је урађено по партијском диктату неколицине функционера. Нанета нам је огромна, али доказива штета“, каже Лазић.   

Решењем Пореског центра Крагујевац, решење Пореске филијале Свилајнац је због бројних грешака оспорено.

Дат је налог да се ради нова контрола али и да се рачун телевизије моментално одблокира, што није урађено ни после пет месеци, све док Удружење новинара Србије (УНС)није интервенисало.

Ново решење ТВ Стил је дочекала у блокади, без могућности да плати ПДВ, без струје, телефона и интернета.

Новим Решењем Пореска филијала Свилајнац је остала при својим закључцима, а пореска полиција из Крагујевца је против Радосава Лазића поднела кривичну пријаву по службеној дужности.

Истовремено, на ТВ Стил се окомио и кабловски провајдер СББ Крагујевац који је овој телевизији за исту зону емитовања сигнала упетостручио цену, што се помиње у годишњем извештају Комисије за заштиту конкуренције РС из 2007. године.

„Од последица блокаде око 35 новинара и медијских радника тада је остало без посла“, каже Лазић за УНС и додаје да је „наредне две године морао у корист пореске управе да чува опрему телевизије, за коју је о свом трошку изнајмљивао простор. На крају, Пореска филијала Свилајнац је преузела и продала опрему“, наводи Лазић.

Лазић се на решење Пореске управе жалио Управном суду Републике Србије, који је после две године поништио решење о блокади ТВ Стил. У међувремену га је Аплеациони суд у Крагујевцу ослободио кривичне одговорности. 

„Пре блокаде, исказана и пријављена добит телевизије по завршном рачуну за 2006. годину на коју је плаћен порез на добит била је више од 600.000 динара (тадашњих 10.000 евра). На основу првих шест месеци у 2007. години смо очекивали још боље резултате“, каже Радосав Лазић.

„У 2007. години ТВ Стил је , месечно, само на име пореза, држави редовно уплаћивала око 2000 евра, док је за комуналне трошкове  плаћала месечно и више од  1000 евра“, истиче он и додаје да незаконитим гашењем ове телевизије није изгубио само он, већ и новинари који су ту радили, грађани који су остали без локалне телевизије, али и држава којој су ускраћени приходи од пореза и доприноса.

„Од Привредног суда у Крагујевцу изнова сам постављен за ликвидационог управника фирме која је престала да постоји. Уједно сам од стране суда овлашћен да предузмем мере за повраћај незаконито одузетих средстава због повреде правила поступка, погрешно утврђеног чињеничног стања и погрешне примене материјалног права. Обратио сам се изнова Филијали Свилајнац почетком октобра ове године тражећи повраћај незаконито одузетог . Како одговора нема бићу принуђен да поднесем кривичну пријаву против НН починилаца запослених у Пореској управи. Тек након тога, ако ми „потраје младост“, на ред долази тужба за изгубљену добит“, рекао је Лазић.  

Коментари (2)

Остави коментар
нед

17.11.

2013.

anonymous [нерегистровани] у 21:09

Re:

Zašto protiv NN-a?
Dva su razloga.
Prvi nek tužilaštvo radi svoj posao. Jedan od inspektora koji nije hteo da ide do kraja je sklonjen sa slučaja.
Drugi razlog, tako im se ostavlja mogućnost da žrtvuju koga hoće. Nama je važno samo da to bude radnik poreske službe.
Hoću da kažem da se ništa nije promenilo.
Inače ste u pravu.
RL

Одговори
чет

07.11.

2013.

Milan [нерегистровани] у 09:57

Zašto protiv NN-a

Očito je da ima krivične odgovornosti i do sada.Čudi me samo neodređeno usmjeravanje odgovornosi. Ako je neko lice postavljeno ili izabrano da rukovodi nekim organom ili organizacijom-ono je odgovorno za poslijedice koje proizilaze iz djelokruga rada . Taj i takav stav sva javnost treba da zauzme -dosta je bilo kajmak meni šteta drugima.

Одговори

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси