Насловна  |  Актуелно  |  УНС вести  |  Потпишите петицију “Стоп предлогу закона који легализује крађу ауторских права”
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

УНС вести

17. 12. 2013.

Извор: УНС

Потпишите петицију “Стоп предлогу закона који легализује крађу ауторских права”

Фотографи, новинари и медијски радници позивају колеге и грађане да на сајту www.peticije24.com потпишу петицију “Стоп предлогу закона који легализује крађу ауторских права”, а која се односи на предлог измене Закона о ауторским и сродним правима.

 

Покретачи петиције сматрају да ће Нацрт предлога закона о изменама и допунама Закона о ауторским и сродним правима “директно погодити ауторе, првенствено фотографе, али и све друге (новинаре, писце, сниматеље, музичаре...), ако буде усвојен без измена.”

Промену Закона о ауторским и сродним правима предложило је Министарство просвете, науке и технолошког развоја, а за Нацрт предлога је задужен Завод за интелектуалну својину.

Члан 1. Нацрта предлога предвиђа да се ауторским делом не сматрају „дневне новости и друге вести које имају карактер медијских информација.”

“Сматрамо да је овакав текст Нацрта у интересу управо оних који се дужи низ година противправно понашају и не поштују права интелектуалне својине. Мислимо да је овакав Нацрт предлога закона усмерен на то да се озакони кршење одредби важећег Закона о ауторском и сродним правима,” наводи се у петицији.

Аутори петиције указали су на последице које би усвајање оваквог Закона имале.

“Са једне стране, већина аутора, који на непосредан (запослени у медијима) или посредан начин сарађују са новинским кућама и агенцијама, остала би незаштићена јер би њихова дела изгубила својство ауторског дела. Дошло би до тога да се њихове фотографије, видео снимци, текстови и друга дела слободно „преузимају" са интернета јер би то било допуштено пошто би имале „карактер медијских информација”. Са друге стране, новинске агенције, које свуда у свету продају медијима и другим клијентима фотографије, видео записе и друга дела, биле би доведене у парадоксалну ситуацију да само једном могу да продају та дела, јер би било довољно да само један њихов клијент купи неку рецимо фотографију, а да је након тога сви медији „преузму" са сајта клијента који је платио за фотографију, позивајући се на то да фотографија има „карактер медијске информације”. Тако би и новинске агенције изгубиле интерес да и даље сарађују са фотографима, сниматељима и другим ауторима у циљу продаје њихових дела које не би имале коме да продају на тржишту,” наводе аутори петиције.

Покретачи и потписници петиције незадовољни су и предвиђеном изменом члана 205. важећег Закона у ком је предвиђено да се се дода став који прописује да лице које повреди право одговара за штету по општим прописима о накнади штете.

“Сматрамо да би се овако онемогућило остварење права аутора на накнаду штете коју предвиђа члан 205. услед повреде моралних права аутора,”наводи се у петицији.

Петицију можете потписати овде.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси