Насловна  |  Актуелно  |  УНС вести  |  Компанија “Новости” поново у државном власништву?
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

УНС вести

01. 04. 2014.

Извор: УНС

Компанија “Новости” поново у државном власништву?

Компаније “Штампарија Борба”, “Новости” и “Борба” након формирања нове Владе биће обједињене у једну Компанију, договорено је на заједничкој седници надзорних и извршних одбора Компаније “Новости”, “Штампарије Борба” и представника синдиката обе компаније. Иницијативу за стварање јединственог предузећа “Компанија Новости” покренуо је први потпредседник Владе Александар Вучић на састанку са генералним директорима Компаније "Новости", "Штампарије Борба" и председником Надзорног одбора "Штампарије Борба" одржаном 28. марта ове године.

 

Спајањем ова три предузећа, држава би на основу садашње власничке структуре, постала већински власник нове компаније. Компанија “Борба” је у власништву државе, као и 80 одсто капитала “Штампарије Борба”, док је око 62 одсто капитала Компаније “Новости” у приватном власништву.

„На последњем састанку са првим потпредседником Владе закључено је да је једини излаз из ове ситуације покушај да се у сарадњи са Министарством финансија дуг Компаније “Новости” према “Штампарији Борба” претвори у државне акције у “Новостима”. Тиме би држава постала већински власник “Новости”. Затим би се формирало јединствено предузеће Компанија “Новости”, која би настала спајањем Компаније “Борба”, Комапније “Новости” и “Штампарије Борба”, а чији би већински власник била држава. Тако би настало здраво предузеће које би могло да се понуди на тржишту и приватизује,” рекао је УНС-у Момир Стојановић, председник Надзорног одбора “Штампарије Борба”.

У “Штампарији Борба” наглашавају и да циљ обједињавања предузећа није жеља да држава постане власник медија.

„Ово не значи да нам је био циљ да држава постане власник медија, него да оздравимо две фирме чије пословање није добро и да њиховим спајањем са „Штампаријом Борба“ створимо услове за здраву компанију која би после, под командном палицом државе, била понуђена на тржишту. То је процес који је почео захваљујући залагању првог потпредседника Владе да помогне оздрављењу ових компанија,“ рекао је УНС-у Владимир Гудурић, директор „Штампарије Борба“.

Генерални директор и главни уредник Компаније "Новости" Ратко Дмитровић УНС-у је рекао да би спајање предузећа “свакако много значило Комапнији “Новости” која би као највећи и најјачи лист у земљи по први пут имала своју штампарију“.

У овом случају, додаци „Новости“ који се сада штампају ван „Штампарије Борба“ били би враћени у ову штампарију.

“Договорено је и да “Штампарија Борба”, због застарелости технологије купи нову машину за штампање, чиме би се убудуће, додаци Компаније “Новости” који се сада штампају ван “Штампарије Борба” штампали ту”, каже Момир Стојановић. 

Већински власник Компаније „Новости“ Милан Беко није био доступан за коментар.

 

Коментари (2)

Остави коментар
чет

03.04.

2014.

anonymous [нерегистровани] у 00:07

Nejasno

Da li ste procitali uvodni deo ovog teksta. Molim vas objasnite. Ja nista ne razumem. ko s kim i zasto sklapa sporazum.

Одговори
сре

02.04.

2014.

anonymous [нерегистровани] у 12:43

Rade


1. Ovakvom vlasnicckom transformacijom osteceni su budzet, tj. gradjani Srbije jer neko mora da plati ogromne dugove Novosti u koje su sabrani rad i sredstva Stamparije, neplaceni doprinosi i porezi po tom osnovu...(preko 12 miliona evra)
2. Zasto vecinski vlasnik Novosti cuti? Nije li to dil sa Vladom Srbije po principu "necemo te hapsiti, a ti se precutno odreci vlasnistva u Novostima" ?
3. Kakva je to logika Dmitrovica po kojoj ce duznik(Novosti) postati vlasniuk poverioca(Stamparije) ? To jos nikad nigde nije bivalo.
4. Tako "osmisljeno" ozdravljenje dve firme u gubitku primenjivo je i na druge velike gubitase(Srbija gas, Simpo....) ali se radi preko dzepa gradjana, tj. budzeta i van je svake ekonomske logike zdrave drzave, a zove se- drzavna pljacka gradjana.
5. Dali se time ostali mediji stavljaju u neravnopravan polozaj, a na velika vrata vraca drzavni intervencuionizam ?

Одговори

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси