Насловна  |  Актуелно  |  УНС вести  |  Ски секција УНС-а учествовала на светском првенству новинара у скијању
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

УНС вести

04. 04. 2014.

Аутор: Миљан Витомировић Извор: УНС

Ски секција УНС-а учествовала на светском првенству новинара у скијању

На управо завршеном 61. незваничном светском првенству у скијању за новинаре, одржаном у швајцарском Шамперију, Србију је представљала ски секција Удружења новинара Србије. Такмичарски тим чинили су Наташа Абрамовић, Бојана Пепић, Миљан Витомировић, Мирко Милићевић и Марко Ђурица, а предводио их је капитен Зоран Живков.

Село Шампери и велики скијашки центар Portes du Soleil у швајцарско-француским Алпима били су арена за више од 200 новинара скијаша из 31 земље на шездесетпрвом сусрету Mеђународног ски клуба новинара (СЦИЈ).

Швајцарци су били изванредни домаћини, а лепо време, 600 километара стаза са природним снегом и приближно 200 ски лифтова употпунили су скуп на којем су најважнија била такмичења у велеслалому и нордијском трчању.

 

Ни овог пута репрезентација Србије није разочарала. У женској јуниорској категорији у велеслалому од 28 такмичарки наша Бојана Пепић заузела је фантастично 11. место, а Наташа Абрамовић била је 23. Иако први пут на уским нордијским смучкама, њих две су се храбро бориле и на 2,5 км стазе за трчање и у конкуренцији 33 јуниорке Наташа је била 23. а Бојана 29. Тако је у комбинацији Бојана Пепић била одлична 17. а Наташа Абрамовић  заузела врло добро 21. место.

И наши јуниори су били бољи у алпској него у нордијској дисциплини. Најбољи је био Марко Ђурица, 16. од 31 такмичара. Миљан Витомировић био је 25. и Мирко Милићевић 28. У ланглауфу на 5 километара Мирко је био 20. док су Ђурица и Витомировић завршили на 23. односно 25. месту. Тако је у коначном поретку комбинације мушка екипа била више него добра: Марко Ђурица на 17. а Мирко Милићевић и Миљан Витомировић на 22. и 23. месту. Капитен и наш једини сениор Зоран Живков пласирао се у првих двадесет у велеслалому.

На 61. сусрету размењена су искуства, разговарало се о проблемима новинарске професије, представљена је будућност скијања у условима све мање снега, али и швајцарски привредни и друштвени модел који је нашој делегацији био најзанимљивији с обзиром на кризу у којој се Србија налази.

Oдржано је и чувено „национално вече“, на коме је свака земља учесница представила део своје културе и гастрономије. Ово је прилика и да захвалимо спонзорима нашег тима: Винарији Чока, Сомболеду и Компанији Златиборац, као и Новосадском сајму и Беоспорту.

Подсећамо да је Међународни клуб новинара скијаша основан 1951. на иницијативу француског новинара Жила де ла Рока и да је једна од земаља оснивача била и Југославија. Прво првенство одржано је 1955. у француском Мерибелу, а такмичење новинара у скијању одржано је и код нас 1989. године на Копаонику. Наредне године првенство ће бити одржано у Шпанији, на Пиринејима у Бакеири.

Фото: Марко Ђурица

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси