Насловна  |  Актуелно  |  УНС вести  |  Одговор ФСС-а УНС-у: ко је онемогућио извештавање СОС каналу
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

УНС вести

09. 05. 2014.

Одговор ФСС-а УНС-у: ко је онемогућио извештавање СОС каналу

Удружење новинара Србије (УНС) тражило је јуче од Фудбалског савеза Србије (ФСС) да одговори на питања: зашто је сниматељима СОС канала одбијен захтев за праћење финала Купа Србије и којим телевизијским екипама је било омогућено снимање ове утакмице. Одговор ФСС-а добили смо данас и преносимо га у целости.

 

Поштовани,

и овим путем изражавамо искрено жаљење што је, очигледно, дошло до несугласица, које су допринеле да сниматељска екипа ТВ СОС канал није обавила свој посао на утакимици финала Купа Србије, Војводина - Јагодина. Чињеница је да је Фудбалски савез Србије био организатор овог меча, али телевизијска права, регулисана важећим уговорима, припадају ТВ Арена спорт, као носиоцу права комерцијализације и, наравно, припадајућих ТВ права за све утакмице Купа Србије за сезону 2013/2014.

Тим поводом, ми нисмо у могућности да одређујемо на кога права могу да се пренесу, већ је устаљена процедура да све медијске куће, заинтересоване за рад, морају да се обрате директно ТВ Арена спорт, која је једина надлежна да одобри, или одбије захтев.

Исти случај је са преносима утакмица репрезентације Србије, у случају када смо уговором везани за неку другу ТВ кућу, најчешће Јавни сервис Радио телевизије Србије.

Желимо посебно да истакнемо да је ТВ СОС канал медијски спонзор Фудбалског савеза Србије и да је наш интерес да све медисјке куће, а поготово наши пословни партнери, прате догађаје везане за рад Фудбалског савеза Србије, како на утакмицама, тако и у свим акцијама које организујемо. И досадашња сарадња са ТВ СОС канал била је обострано задовољавајућа, што доказује и медијско спонзорство које траје већ неколико година.

Дакле, очигледно је у питању лоша комуникација, јер смо ми обавештени од ТВ Арена спорт да је ТВ СОС канал дозвољен рад на утакмици, тако да су акредитације билe спремнe за издавање, баш као и ТВ Танјуг и ТВ Делта, који су поднели исти захтев, усгласили се са надлежнима у ТВ Арена спорт и обавили своју професионалну дужност на утакмици финала Купа Србије.

У нади да ћемо превазићи настали проблем, срдачно Вас поздрављамо и позивамо да будете са нама у наредном циклусу квалификација за одлазак на Европско првенство 2016.

ФУДБАЛСКИ САВЕЗ СРБИЈЕ

Коментари (2)

Остави коментар
суб

10.05.

2014.

Vada Nikolić [нерегистровани] у 10:39

bruka

Zar smo došli dotle da nam zakupac prava tv prenosa određuje ko će pratiti i izveštavati (ne prenositi uživo) utakmice, a posebno finale Kupa Srbije, čiji je organizator FSS? To znači da sednice Skupštine, pošto ih direktno prenosi RTS, više ni jedna medijska kuća ne može da prati i da izveštava o onome šta se tamo dešava? Ili za dozvolu treba da pita RTS, a ne da dobije akreditaciju nadležne skupštinske službe. Ovo je sumrak nakaradnih shvatanja konkurencije i moći nekih ljudi koji su iz biznisa i menadžerisanja zagazili delimično u medijske vode i sada svoju bahatost i loše vaspitanje prenose u informativnu sferu, gde su pravila inače klimava i gde kriza u finansijama a najviše u moralu doprinosi da još nemamo utemeljenu žurnalistiku u Srbiji.

Одговори
пет

09.05.

2014.

anonymous [нерегистровани] у 17:34

neverovatno

FSS ne moze da sakrije svoju odgovornost za ovaj skandal zaklanjajuci se iza jedne tv stanice . Pristup dogajdaju je slobodan po zakonu. Pravo tv prenosa je nesto sasvim drugo i FSS ne moze da de sakrije iza nakardnog ugovora. Po tome sutra prisustvo novinara moze da zabrani svako ko bilo kojoj madijskoj kuci za velike pare (nekoliko miliona evra je u pitanju) proda pravo na izvestavanje. Ovakva brljotina moze samo u Srbiji!

Одговори

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси