Насловна  |  Актуелно  |  УНС вести  |  Новинари и медији као хуманитарци
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

УНС вести

23. 05. 2014.

Новинари и медији као хуманитарци

Новинарска удружења, медији и њихове фондације ових дана покренули су више хуманитарних акција како би помогли не само колегама него и грађанима угроженим у поплавама које су погодиле Србију.

Новинари и твитераши у акцији „Хуманост на делу“ поделили близу 20 тона помоћи

Акција „Хуманост на делу“ ушла је у осми дан и дала неочекиване резултате.

Удружење новинара Србије и твитераши, међу којима су и новинари, прикупили су и поделили више од  20 тона разноврсне помоћи.  

Акција има за циљ да се тражена помоћ  што брже достави најугруженима, а посебно се води рачуна да буду покривена места ван Београда.

До сада је помоћ послата у Смедеревску Паланку, Крупањ, Лазаревац, Ваљево, Велике Црњене, Мионицу, Краљево, Параћин, Трстеник, Љиг, Љубовију, Пољане Мислођин, Лајковац затим за Добој, до хелиодрома у Добановцима  одакле се хеликоптерима доставља особама које се нису евакуисале. Помоћ је подељена и по колективним центрима у Београду, али и однесена у домаћинства у Баричу и Забрежју.

Акцији „Хуманост на делу“ до сада се одазвало више од 400 појединаца и фирми.

Међу новинарима који су доносили помоћ било је и оних који су је развозили. Колеге Ирина Ивић, Ненад Зорић и Владимир Јелић били су добровољци који су развозили помоћ у Барич и Смедеревску Паланку.

 

Донација листа "Данас" за новинаре

Дан Граф ДОО издавач листа "Данас" донео је одлуку да уплати 40.000 динара Фондацији за помоћ новинарима и медијима Независног удружења новинара Србије. Сва средства из ове фондације НУНС-а биће преусмерена за помоћ новинарима и њиховим породицама који су били погођени поплавама.

Овој акцији НУНС-а прикључили су се и Асоцијација независних електронских медија (АНЕМ) и Независно друштво новинара Војводине. НУНС уједно прикупља и податке о страдалим новинарима и њиховим породицама у поплављеним градовима и општинама Обреновцу, Љигу, Петровцу на Млави, Убу, Бањи Ковиљачи, Бајиној Башти, Шапцу, Костолцу

 

ТВ Прва и Блиц фондација у акцији “Позив који помаже”

„Блиц фондација“ и ТВ „Прва“ вечерас организују хуманитарну емисију „Позови, помози“ (20.15, ТВ „Прва“), а сав прикупљен новац од телефонских позива намењен је најугроженијима од поплава. Њиховом позиву се одазвало више од 100 јавних личности из света уметности, спорта, политике и они ће дежурати поред телефонских линија које ће бити отворене за све који желе да помогну најугроженије.

Домаћин вечерашње емисије „Позови, помози“ је Иван Ивановић који позива све људе да помогну додајући да је то једино важно у овом тренутку

Поред телефона вечерас ће, између осталих, дежурати и Војин Ћетковић и његова супруга Слобода Мићаловић, Рамбо Амадеус, Ненад Перуничић, Радош Бајић, Ненад Зимоњић, Тања Бошковић, Владе Дивац, Иван Тасовац, Др Неле Карајлић

 

Акција РТС ТЕЛЕТОН –За поплављену Србију

Радио-телевизија Србије, уз подршку Министарства културе и информисања, у недељу 25. маја организује националну добротворну акцију, ТВ програм – Телетон - за поплављену Србију. У току ТВ програма РТС Телетон - за поплављену Србију угледне личности политичког и јавног живота Србије одговараће на телефонске позиве гледалаца, а сваки позив биће директна донација.

Донације су могуће и путем јединственог СМС броја 1003, који је обезбедила Влада Републике Србије за све три мреже мобилних оператора.

 

Фонд Б92 и Фестивал MAD сав приход од улазница дају настрадалима у поплавама

Фестивал Mad in Belgrade и Фонд Б92 у заједничкој хуманитарној акцији омогућили су слободан улаз на оба фестивалска дана у периоду од 12 до 18 часова, свима који донирају пакет пелена.

Сав приход од улазница за први дан фестивал биће уплаћен за помоћ настрадалим у поплавама. Улазнице по промотивној цени од 1.200 динара за једнодневну и 2.000 динара за дводневну улазницу су у продаји на свим продајним местима Евентима у Србији и региону, саопштио је Б92.


Бесплатна реклама на СОС каналу за донаторе настрадалима у поплавама

Руководство телевизије СОС канал одлучило је да бесплатно емитује рекламе свих државних и приватних фирми које на рачун Владе Србије уплате донацију као помоћ угроженима и у поплавама, и то у вредности износа донације.

"Сви радници ове медијске куће одвојили су по једну дневницу и уплатили је као помоћ на рачун Владе Србије", наводи власник СОС канала Драгиша Ковачевић.

 

Самостални синдикат РТС помаже чланове

Одбор Синдиката РТС-а одлучио је да додели помоћ од 20 хиљада динара свим оним члановима чије куће су у овим поплавама уништене.

Самостални синдикат РТС-а апелује на руководство куће да омогући запосленима чија имовина је оштећена у поплавама, да одсуствују с посла како би санирали штету.

 

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси