Насловна  |  Актуелно  |  УНС вести  |  УНС петиција: „Вратите нам Утисак“
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

УНС вести

30. 09. 2014.

УНС петиција: „Вратите нам Утисак“

Удружење новинара Србије (УНС) позива новинаре и јавност да потпишу петицију „Вратите нам Утисак“. УНС тражи да телевизија Б92 поштује уговор и почне са емитовањем утицајне и гледане емисије „Утисак недеље“ ауторке Оље Бећковић. У објашњење пословодства телевизије Б92 да развојни планови изискују премештање „Утиска недеље“ на кабловски канал Б92 инфо не верујемо тим пре што је онемогућен редован почетак емитовања емисије 31. августа.

Подршка „Утиску недеље“ и ауторки Ољи Бећковић је подршка доказаним професионалним стандардима, стандардима који се темеље на слободи различитог мишљења, дијалогу и дужности новинара да постави сва, па и неугодна питања носиоцима јавних функција.

Петицију са прикупљеним потписима уручићемо пословодству ТВ Б92.  

Пeтицију можете потписати овде.

Коментари (35)

Остави коментар
уто

21.10.

2014.

Комнен Коља Сератлић [нерегистровани] у 11:42

Хумористичар

Уважени Живи Цвете (нећу више да Вас ословљавом са Мртво Живи Цвет, ико нема смисла да кријете право име , увјерен сам да га се не стидите), с обзиром на то да сте вјероватно озбиљан човјек, припупитао бих Вас, гдје ја то написах да се изврши смјена руководства УНС-а д е к р е т о м. Тражио сам и тражим ванредну Скупштину и ниште више. То је уобичајено чак и у земљама гдје владају диктатуре. Представите се, ја ћу Вас предлоижити за председника уместо мени драге госпе Смајловић, која је пала на испиту званом Утисак, боље речено на госпи Бећковић, јер је потурила свеколики УНС за њен спас. Не видим да је госпа Бећковић угрожена,а ако је угрожена материјално, молим руководство УНС-а да позове све нас члонове да дајемо прилоге док не нађе посао. Први ћу се одазвати, иако спадам у онај милион и по житеља који су на ивици сиромаштва (помоћ не тражим, осим што сам једном приликом, , то сматрам нормалним, питао госпу Смајловић, да ли Политика даје неку стипендију, јер не могу да плаћам школарину за кћер која студира масмедије и која је члан УНС-а, ако је ово био мој гријех, дубоко се извињавам). Није ми јасно што Вас смета да сам писао осврт у поноћ. Сваку ноћ пишем текстове до пред зору, јер ме не прекидају телефони, кућне и друге дневне обавезе, а сами Бог ми је подарио да су ми довољна само 4 сата за спавање. Изузетно ми је драго да сам Вам у овим гљивичним временима у којима се налази унесрећни српски народ, "подарио расположење" и "смех" ("Ко се последњи смеје најслађе се смеје"), иако ми није јасно шта значи реч хумористичар. Драги будући пријатељу, надам се да ћете ми се јавити на: komnens@gmail.com. Ако се јавите и одбијете да будете кандидат за председниака УНС-а, покушаћу да Вас убиједим да мене предложите. Видите госн. Живи Цвет, хумора никада доста.

Одговори
пон

20.10.

2014.

mrtvo živi cvet [нерегистровани] у 12:13

U IME NEIZMERNE ZAHVALNOSTI UNS

Ko bi to rekao?Šta vi sve objavljujete.Malo,malo,pa humoreska.Ne zameram.U stvari,mene,lično i raduje.Eto,jutros me,tako nanadano,oraspoložiste.Slatko se ismejah.Hvala vam.Ovaj humorističar gospodin Seralić baš ume da razveseli i oraspoloži ljude.Koja bi nesreća bila da njegovu priču niste objavili.Ali,sada me i neka tuga spopada.Ja sam,na žalost,odavno prestao da pišem humoreske.I ne bih ponovo da se vraćam u "živo mrtvi cvet".Zato oprostite,molim Vas iz Udruženja novinara Srbije,a gospodinu iz "gluvog doba noći" izražavam veliku zahvalnost za raspoloženje koje mi je-ovog ponedeljka podario.

Одговори
нед

19.10.

2014.

Комнен Коља Сератлић [нерегистровани] у 23:08

Мртви, живи цвете

Како "исхитрено", Мртви цвете, ја то предлажем још из времена када се наш председник, госпођа Смајловић "дописивала" са неком Пак, која је имала заглавље. Додуше, тада сам бранио нашег председниака, односно председницу, али сам замерио да има превише функција (главни и одговрни уредник Политеике, председница Унса, председниса Савета за штампу и др). А ово, господине анонимус, потурање УНС-а у игру, прљаву игру Б92 и Утиска, превршило је сваку меру. Уосталом, ми Срби имамо пилеће памћење. Већ је заборављено шта је ко радио у вези играња са Утиском. Знам ја да немам подршку, али не желим да се стидим од самога себе. Тужна нам је Србија, живо-мртви цвете. А тек шта је чека. Зар нисмо сви криви, они што нам свашта раде и ми што им то допуштамо. Да ли ће ова земља изњедрити једног Гандија. Домановић је присутан и његово "Мртво море".

Одговори
суб

18.10.

2014.

Živ Cvet [нерегистровани] у 14:24

Re: ŠTA VAM BI U GLUVO DOBA NOĆI

Dragi moj Seratliću,ne shvatim šta bi moglo da Vas natera da u to "sumnjivo" doba dana,u ponoć,bez ikakvog obrazloženja,tako ishitreno predložite hitnu smenu rukovodstva UNS-a?
Dekretom?!
Ama zaboga,nije baš "tolika zima",da se to ne može učiniti i u "normalnoj" proceduri.

Одговори
суб

18.10.

2014.

Комнен Коља Сератлић [нерегистровани] у 00:00

Колеге, изјасните се, демократски - дакако

Колеге, подржите мој предлог да се хитно одржи ванредна седница УНС-а. Једна тачка дневног реда: Смена руководства УНС-а.

Одговори
пет

17.10.

2014.

Dejan Has,dipl.inž. UNS br.0656 [нерегистровани] у 11:42

Podrška

Ne razumem one koji su anonimni. Ili jesi ili nisi. Ovde dajem podrškune skidanju emisije sa programa. Samoj atorki ne bih dao podršku , jer taj profil novinara koji više govori u svojim emisijama od gostiju mi se ne dopada. Nameće svoj stav i mišljenje kao jedino ispravno, pa onda ne mora ni da poziva goste. Možda je najbolju ocenu Olje dao njen otac: Da ne gostuje u njenim emisijama jer zna koliko je ne vaspitana.Još jednom EMISIJU NIJE TREBALO SKINUT. I uvek ima neko ali ? Tražili ste liberalni kapitalizam-gazde odlučuju o svemu. Danas vas ima , sutra ste skinuti sa programa.

Одговори
сре

15.10.

2014.

Živojin Cvetković [нерегистровани] у 11:59

Re: I TO JE MOGUĆE

Eto,kao što vidim,osim ostalog,zbog čega postoji Udruženje novinara Srbije je i to da kada nam "prekipi" sav nagomilani jad i čemer,koji nosimo u sbi i trpimo - "iskalimo" na njemu,našem Udruženju.
Na kraju krajeva,zašto da ne?!

Одговори
уто

14.10.

2014.

anonymous Миле Јаснић ( М. Ј. Черењски ) [нерегистровани] у 19:54

Траг

Удружење новинара Србије, према мом мишљењу, беспотрбно се укључило у јавну расправу поводом опстанка емисије”Утисак недеље” , а с петицијом за њен повратак у програм једне приватне телевизије је неопростив грех једног новинарског удружења које се меша у самосталност и уређивачку политику, и пословну организацију једног привватног електронског медија. Шта би то удружење, чији сам члан од 1980 године, умело да каже за мој случај и моје емисије које су ауторски из Ходнебља изнедриле серијал ТРАГ на РТС-у, у којима се пуних десет година без икаквог удела у раду потписивала свита никоговића у редакцији Актуелности у РТС-у, и некакав партијски надређени уредник који у животу никада није снимио ни једну емисију, а на моје емисије се само потписивао ,које сам ја комплетно проузводуио у мом студију за само месечни хонорар од 40.000,00 ( четрдесет хиљада динара )!? С тим примањима сам и отишао овог јануара у пензију. Из пијетета према овој мојој беди, и сличним ситуацијама мојих колега новинаара, а ваших чланова, не мојте више о ”Утиску недеље” и о Ољи Бећковић. Окрените се мало и ка животу и опстанку онихз ваших чланова који су дали, или дају свој велики допринос новинарству а налазе се на маргини збивања и живота. Не својом вољом и својим радом.

Одговори
нед

12.10.

2014.

Пилип Бакљина II [нерегистровани] у 03:34

Re:

Поштована Биљана,

Највећи проблем је то што не видимо у чему је проблем!

Члан 10. Устава Републике Србије гласи: “У Републици Србији у службеној употреби су српски језик и ћириличко писмо. Службена употреба других језика и писама уређује се законом, на основу Устава.“
Ако сами не поштујемо свој Устав, како можемо од других очекивати да нас поштују? Ако већ имамо писмо које задовољава све потребе српског језика, које је дубоко уткано у српску културу и традицију, одкуд потреба за још једним писмом?
На простору Евроазије постоје три основна културна круга; римокатолички у којем се пише латиницом, арапско исламски у којем се пише арапским писмом и византијско православни у којем се пише ћирилицом. Свако преплитање ових културних кругова је протуприродно, неодрживо и значајно нарушава идентитет.
Латиница која се пише на просторима бивше Југославије није права латиница и није ''универзална'' као што се тврди, већ абецеда, гајевица настала у доба ''Илирског покрета'', од праве латинице разликује се по много чему, а њена главна историјска улога је била и остала да друге народе са ових простора (најчешће Србе) ''претапа'' у Хрвате, тада народ у изумирању, што се показало као врло успешно до данашњих дана.
Сву српску књижевност насталу у Хрватској и Босни која је писана латиницом, у Западној Европи сматрају хрватском књижевношћу, искључиво због писма којим је писана. Какве ли преваре за наивне Србе! Горких ли плодова југословенства!
Не желим никога убеђивати у то колико је важно да припадници српског народа који држе до свог језика, писма, вере, културе и традиције пишу ћирилицом, али ћу уместо тога поставити једно питање на које не очекујем одговор. Нека свако одговори себи и својој савести.
Знате ли један једини језик на планети Земљи, осим српског, који има (или је некад имао) два званична, или незванична писма и који је то језик?

„Ја своје одкукуриках, а хоће ли сванути није моја ствар''.

Одговори
суб

11.10.

2014.

Ju, naopako [нерегистровани] у 08:18

Baš tužno...

Moram da priznam, da nisam uvek i svaku emisiju ispratila od početka do kraja, što zbog obaveza, što zbog gostiju u emisiji, a često i zbog toga što ne mogu više da slušam kako već godinama samo nešto pričamo i filozofiramo, a rezultati nula. Tu pre svega mislim na ovu država u kojoj živimo, okruženje u kome "radimo", načine na koje se školujemo, lečimo, vozimo...život koji živimo od kada znam za sebe (a i to traje godinama, skoro 40).
Naravno, uvek je bilo bitno, a sada posebno, da postoje i govore pametni i jaki ljudi, kao što je gospodja Bećković. Zato verujem da ćemo, po ko zna koji put u istoriji, pobediti bagru i ljudski šljam u ovoj mučenoj zemlji.
Samo, strah me je da ćemo kad im oprostimo, opet da zaboravimo...

Одговори
пет

10.10.

2014.

SAMO ZORA [нерегистровани] у 15:04

UTISAK SKORO TRI GODINE

GLEDAM UTISAK VEC 20god PRIZNAJEM NE OD SAMOG POCETKA ALI OD KAD GA GLEDAM NISAM PROPUSTILA NI JEDNU EMISIJU SVE ONO STO BIH JA PITALA SVE POLITICARE KOJI SU PROSLI TIM PUTEM OD 20god PITALA JE OLJA I ZA MENE I ZA SVE NAS NE NE ZELIM DA SE SLUZIM PATETIKOM KAO NAS PREMIJER ALI OVO STO SE RADI SA UTISKOM NEDELJE PREVAZILAZI GRANICU DOBROG UKUSA A O UKUSIMA NE TREBA RASPRAVLJATI ZNA SE UKUS SADASNJE GARNITURE RUZICASTA TV GRAND MILJACKA ZELJE I POZDRAVI A SADA I BULEVAR I SLADAK ZIVOT PA BOG DA NAS VIDI NEMA SRECNIJE NACIJE MA KOGA JOS INTERESUJE STO SU PLATE I PENZIJE SMANJENE I ZASTO KOGA INTERESUJE ZASTO VLADA ZA SKORO TRI GODINE NISTA NIJE URADILA I STO I NECE ZASTO TOLIKI STRAJKOVI ZASTO KUCE U OBRENOVCU NISU OBNOVLJENE ZASTO NEMAMO ZA OSNOVNE POTREBE SEM DA JEDVA PLACAMO RACUNE I KREDITE E PA VIDITE TO NE ZANIMA SAMO NASEG PREMIJERA JEL GA ZABOLI ZA NAS I NECE NIKOGA KO BI MU POSTAVIO TA PITANJA JER JE LAZOV I KUKAVICA I ZATO NECE NI OLJU NI SARAPU NI SVE ONE KOJI MU TA PITANJA POSTAVLJAJU A TO DA NIJE UMESAO PRSTE U SKIDANJE TIH EMISIJA NEKA OBESI MACKU O REP PA I MI SMO SISALI MAJKU A NE VESLA I NEK NE SUMNJA U INTELIGENCIJU NAS KOJI SMO ZNALI KAKO CE BITI KAD DODJE NA VLAST PA NISMO NI GLASALI ZA NJEGA A ONI KOJI SU GLASALI MOZDA SU ZADOVOLJNI SA BULEVAROM I SLATKIM ZIVOTOM JA NISAM I NECU VISE GLEDATI B92 IZ PIJETETA PREMA NOVINARIMA KOJI SU STVARALI B92 I STVORILI GA ONAKVOG KAKAV JE POTREBAN MENI I MNOGIMA KAO JA KOJI MISLE SVOJOM A NE GLAVOM VELIKOG VODJE I ZATO MOJ UTISAK SKORO TRI GODINE DA SMO SADA DOBILI ILUZIONISTU BOLJEG NEGO KOPRFILDA JEL MOZE OLJA JOS JEDAN UTISAK A TO JE 90teSU SE VRATILE PISEM VELIKIM SLOVIMA JER IMAM PROBLEMA SA VIDOM AKO HOCETE OBJAVITE AKO NE OPET DOBRO U SVAKOM SLUCAJU SAM UZ OLJU I UTISAK NEDELJE

Одговори
пет

10.10.

2014.

JAgodinski Žižak [нерегистровани] у 11:23

ŽIVI KAO CVET U PUSTINJI

Gledam,slušam,ćutim,čekam.Slušam,gledam i dalje ćutim.Stvar se kuva,kuva i svakim danom sve više zakuvava.Nema isparenja,nema zagorevanja.Traje.Kopka me.Hteo bih i ja da progovorim.A nešto mi se neda.Neću opet da ispadnem ovca.Eh,kada bi imao odgovor od obe strane.Samo na jedno jedino potanje.Može li,recimo,biti dogovora ako bi se ugovoreni honorar prepolovio.
Kakva bi reakcija suprostavljenih strana bila?Što se mene tiče,to je ,čisto,psihološko pitanje.Mnogo bi mi značilo za poimanje i razrešenje mojih nedoumica.I verovatno prestao da ćutim.

Одговори
пет

10.10.

2014.

nenad [нерегистровани] у 02:18

podrška Olji

Koliko se sećam, Olja je u svoju emisiju pozvala Srđana Škora. Verujem da bi podržala i ugostila Sarapu, kao i svakog drugog novinara za kog se ispostavi da je žrtva autokratskog režima. Olju treba maksimalno podržati i ispoštovati u ovim teškim trenucima.

Одговори
чет

09.10.

2014.

Goga [нерегистровани] у 21:49

Lakse bez istine

Utisak je institucija. Jedina emisija,koja je naša osuda,naša nada i istina. Ta istina je zasmetala. Moramo se boriti da je vratimo,jer ne smemo da se zavaravamo da ona ima drugu boju. Istina je takva,kakva je,nepromenljiva !!!!!

Одговори
чет

09.10.

2014.

anonymous [нерегистровани] у 13:02

briga

Ja sam samo gledalac, citalac i slusalac, zao mi je stoo je gosodja Olja izgubila tezgu, mislim ...ali moram da kazem da se zgrazavam nad licemerstvom javnosti a posebno UNS-a , jer ni za jednog novinara , ni za jednu redakciju do sada nisu dupe pomerili...Od dolaska Vucica na vlast mnogima su zapusena usta - ukinuta je Pravda, Press...mnogi novinari nista manje pametni od Olje ostali bez posla i egzistencije, a UNS je cutao...zasto...za njih nismo pisali peticije...zasto....za njih nismo brinuli....zasto...zato sto je i Smajlovicku postavio Vucic i to bez konkursa, krseci sva dosadasnja pravila...i sta sad...sad ona brani nezavisno novinarstvo...hi hi hi...he he he...ha ha ha...i jos- nisam bot SNS-a...ja sam ziv covek...imam glavu...jos...

Одговори
чет

09.10.

2014.

anonymous [нерегистровани] у 10:40

Re: Nije reč o Olji

Valjda je jano da ovde nije reč o Olji. Reč je o nama koji želimo da se uvek čuje i druga strana. To je osnovno novinarsko i pravničko geslo. Može se nekome Olja i ono što radi, sviđati ili ne, ali ono što je radila je u interesu svih. Ako to neko ne shvata to nije samo njegov porblem nego svih nas jer svi živim u istom geografskom i duhovnom prostoru. Nijedna vrsta slobode se ne dobija. Za nju se treba uporno i hrabro boriti. Da "Utisak nedelje" ne valja, ne bi ga ni bilo toliko dugo. Često se ni sam nisam slagao sa njenim stavovima. Ali sa kritičkim pristupom problemima, hrabrošću, željom i namerom da se razgrnu politički i drugi slojevi koji skrivaju stvarne motive političara i drugih zakulisnih interesnih grupa- novac i moć nad ljudima, sa tim sam sagasan.

Одговори
сре

08.10.

2014.

Biljana [нерегистровани] у 15:55

Re:

Mene su u skoli ucili i latinicu i cirilicu! U cemu je problem, ako pisem latinicu?

Одговори
суб

04.10.

2014.

Комнен Коља Сератлић [нерегистровани] у 09:11

Добри Верољубе

Ви сте, мистер Верољубе, уредник Америчко-српске телевизије у Чикагу. А, чија је емисија Утисак, велики Србине Верољубе. Не мислите ваљда, погтово ови домаћи несрећници који у Имприју гледају као у Бога, односно Империја је њихов Бог, да се било шта у Србији може реализовати, урадити без Империје. Чувени Чистач (Кирби) све почисти по Србији. На затвореном (тајном) састанку са вођама Гејашима, уочи српског поноса срама, дословно им је рекао: "У току параде покажите да су сво они који су против, МЕТА. Да драги Србине, зато су двојица Гејаша носили слике Његове светости Патријрха српског и митрополита Цетињско- приоморског са вулгарним порукама. Зар није речено са највишег врха: "Нико никога не сме да вређа и понижава". Највише достојанственике СПЦ могу да понизе. За њих се није заложио УНС. Питаајте његово преосвештенство владику Митрофана о мојој маленкости, односно ко сам и шта сам урадио за Српску црквену општину у Буенос Аиресу. Између осталог, спасио сам (пријемом код тадашњег председника Аргентине Менема) рушење СПЦ у у градњ док сам био шеф Мисије. Господине Верољубе, Србију убише Верољуби.

Одговори
пет

03.10.

2014.

Пилип Бакљина II [нерегистровани] у 02:56

Како дошла, тако отишла!

Ољу Бећковић „приземљава“ онај ко је и „уздигао“! Правда је спора, али достижна! Мене забрињава нешто друго! Како је могуће да на сајту Удружења новинара Србије од шеснаест написаних коментара само један буде написан ћирилицом?! Ко смо ми? Чији смо ми новинари? Зар не бисмо требали предњачити у очувању националног језика и писма?! Критикујемо друге а сами се понашамо противуставно! Тражимо права, а не испуњавамо обавезе! Срамота! Како ће нас други поштовати кад немамо ни трунке самопоштовања! Већини је, очигледно, Оља Бећковић узор! Немојте да се брукамо, ако Бога знате!

Одговори
чет

02.10.

2014.

Mila [нерегистровани] у 22:35

Solidarnost je vazna

Valjda je udruzenju novinara vazno da se mediji poslodavci prema nihovim kolegama odnose korektno?
Zaista NE razumem ljude koji iz ciste zlobe, ko zna kojih pobuda Beckovic prigovaraju da eto vratilo joj se bas ono sto je zagovarala. Ovde se NE radi samo o Beckovic, radi se o poslovnoj praksi i odnosu koji mediji poslodavci imaju prema zaposlenima, o pritiscima koji dolaze iz drzave.Na sta su svedena prava novinara u Srbiji danas?
U uredjenim zemljama ti odnosi se drugacije regulisu i vodi se racuna o dobrim poslovnim obicajima a novinare stite sindikati. A u Srbiji?

Одговори

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси