Насловна  |  Актуелно  |  УНС вести  |  У Скопљу у току конференција о правима новинара у источној Европи
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

УНС вести

06. 10. 2014.

Извор: УНС

У Скопљу у току конференција о правима новинара у источној Европи

У Скопљу је данас у организацији Међународне федерације новинара (ИФЈ), Европске федерације новинара (ЕФЈ), Фондације Фридрих Еберт, Савеза синдиката новинара Македоније и Удружења новинара Македоније, почела дводневна међународна конференција новинарских удружења и синдиката на тему "Кампања за права новинара у источној Европи: Учлањивање у синдикат, правна заштита и социјална права".

Присутно је 25 учесника из десетак земаља источне и југоисточне Европе међу којима су и представници из Србије, Македоније, Црне Горе, Хрватске, Белорусије, Молдавије, Украјине, Турске и Русије.

Учеснике конференције су, осим домаћина, поздравили председник ЕФЈ-а Могенс Бјерегард, заменик немачког амбасадора у Македонији Ханс Хелге Сандер и директорка Фридрих Ебарт фондације Стине Клапер.

 

Током расправе посвећене статусу новинара у Македонији, потпредседник УНС-а Слободан Ћирић обавестио је присутне о сарадњи УНС-а са Удружењем новинара Македоније у случају македонског новинара Зорана Божиновског који је недавно пуштен из екстрадиционог притвора у Србији.

УНС је тражио да Србија одобри азил овом македонском новинару и не дозволи изручење Македонији која је расписала интерполову потерницу и оптужила га за злочиначко удруживање, шпјунажу и уцену. Од 7. новембра 2013. године када је ухапшен у Новом Саду Божиновски је до 22. септембра 2014. године био у притвору.

Ћирић је упознао учеснике конференције о случају и рекао да УНС синхронизовано делује са колегама из Македоније. То је потврдио и Насер Селмани, председник Удружења новинара Македоније, рекавши да је захтев за азил Божиновског и његов останак у Србији у овом тренутку најбоље решење и захвалио се за подршку коју им УНС пружа.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси