Насловна  |  Актуелно  |  УНС вести  |  Годишњица убиства Милана Жегарца
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

УНС вести

07. 10. 2014.

Извор: УНС

Годишњица убиства Милана Жегарца

Удружење новинара Србије (УНС) подсећа да је новинар и ратни извештач „Вечерњих новости“ Милан Жегарац убијен пре 23 године у Вуковару.

 

Жегарац је убијен 7. октобра 1991. у 44. години. Истражујући за „Досије“ о убијеним и несталим новинарима, УНС је дошао до сазнања да је извештач Новости убијен на углу Трпињске цесте и Херцеговачке улице. Његово тело, дан после убиства, успео је да извуче војник на редовном одслужењу рока у ЈНА Зоран Милановић.

Жегарац је погођен једним метком у врат и претпостављало се да је убијен снајперским хицем са хрватских положаја.

Међутим, за „Досије“ УНС-а, новинар тадашње „Борбе“ Бранислав Гулан рекао је да је трагичну вест чуо од команданта којег су сви звали Коле, припадника „црвених беретки“. По Гулановим речима, командант Коле је признао да су он и његове снаге пуцале на особе које су грешком претрчавале улицу са непријатељских положаја. 

Истрага о убиству новинара Милана Жегарца никада није покренута.

Коментари (1)

Остави коментар
пет

10.10.

2014.

pravdoljubacanonymous [нерегистровани] у 18:42

tragedija

nije potrebna akademska pamet da bi se razumelo zasto "istaga o smrti milana zegarca nije pokrenuta". doslo bi se do cinjenica o kojima govori branislav gulan, sto ni jednom rezimu ne odgovara, a lakse je da se i narod i porodica i kolege precutno i solidarno pomire sa NEISTINOM u cilju laznog mira. i ko od takve "istine" ima koristi. pa vecina. i vlast i porodica i kolege. zegarac je heroj profesionalac poginuo na zadatku. a istina je najverovatnije da je precenio svoje mogucnosti i p0ginuo nepotrebno i nepromisljeno. ali onda nema heroja koji je potreban ovom narodu i esnafu. i nije to samo u ovom slucaju. srpska istorija pociva na legendama, mitovima i neistinama i o herojstvu i o mnogom "istorijskim" pobedama.tragicna sudbina milana zegarca samo je delic mitskog kaleidoskopa koji se vrti vekovima...

Одговори

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси