Насловна  |  Актуелно  |  УНС вести  |  Како је УНС доспео у новосадску причу о Танјуговој грешци
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

УНС вести

14. 01. 2015.

Аутор: Д. Б. Извор: УНС

Како је УНС доспео у новосадску причу о Танјуговој грешци

Јучерашњи извештај Радио телевизије Војводина „Вест о медијским слободама спин или грешка?“ нашао се у данашњем прес-клипингу који добија УНС. Генерални секретар Нино Брајовић одговорио је на питање новинара РТВ-а да УНС није извор погрешне информације о стању медијских слобода у Србији.

УНС се у тексту РТВ-а у ком у ваздуху виси питање да ли је ТАНЈУГ случајно или намерно погрешио објављивањем старог као новог, још непостојећег, годишњег извештаја Репорта без граница о рангирању Србије на основу медијских слобода, појављује у том контексту.

Иако се читаоцима на самом почетку текста ставља до знања да је ТАНЈУГ у недељу објавио нетачну вест због које се јуче извинио јавности и медијима, РТВ осим сумње у намеру ТАНЈУГ -а, додатно отвара  могућност да извор информације ипак није био ТАНЈУГ.

Радио Нови Сад незванично је сазнао, објављује РТВ, да погрешна информација потиче од „једног од новинарских удружења“.  УНС није. То је потврдио генсек, али у наставку текста, други саговорник, Динко Грухоњић, представник Независног друштва новинара Војводине, не открива да ли је можда ово удружење потенцијални извор погрешне  информације, већ коментарише да ли се ради о ТАНЈУГ -овој „новинарској патки“ или „намерном фалсификату“.

Покушали смо да пре позива новинарки која је аутор текста испратимо след. ТАНЈУГ је у недељу 11. јануара објавио вест да је Србија у 2014. напредовала за девет места по Репортерима без граница у односу на претходну годину. Ту вест пренела је истог дана већина медија, а УНС ју је објавио у понедељак 12. јануара, у 9.37 сати и то преневши Блиц, који је преузео ТАНЈУГ-ову информацију.  Сајт cenzolovka.rs уочио је ТАНЈУГ-ов промашај и државна агенција је два дана од објављивања нетачне информације написала извињење због „ненамерног превида“.

УНС је позвао новинарку Јасмину Дабић, ауторку текста, да би сазнао како је УНС доспео у причу о изворима, када је и њена редакција, РТВ, вест пустила дан пре УНС-а, у недељу, пошто ју је емитовао ТАНЈУГ.  

„Нисам видела када је УНС објавио ту вест. Није било лоше намере. Неколико нас је прочитало текст. Колега је назвао генералног секретара УНС-а и питао га да ли би могло бити да су новинарска удружења извор и он је то негирао“, каже колегиница Дабић.

На питање УНС-а да ли су проверили у другим новинарских удружењима незваничну информацију коју су имали Дабић је потврдила да им је у НДНВ-у речено да ни они нису извор информације.

„За све то смо сазнали јуче у 14 сати, а наша информативна емсија креће у 15 сати. Део приче нисмо могли да проверимо. Од новинарских удружења контактирали смо УНС и НДНВ“.    

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси