Насловна  |  Актуелно  |  УНС вести  |  Вук Фатић: Блиц и Ало брутално медијски линчују председника
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

УНС вести

14. 05. 2015.

Вук Фатић: Блиц и Ало брутално медијски линчују председника

Након што је одговорио на УНС-ова питања поводом неуобичајеног саопштења Кабинета председника Николића о новинарима листова "Блиц" и "Ало", координатор Службе за сарадњу са медијима у Кабинету Вук Фатић поново се обратио УНС-у жалећи се на данашње текстове у ова два дневна листа. Обраћање Вука Фатића преносимо у целости.

Поштована госпођо Бјелица,

Скрећем Вам пажњу да је, након мог одговора на Ваша питања од 13. маја ове године, уследио брутални медијски линч председника Републике у дневном листу „Блиц“ и таблоиду „Ало“.

Стога бих Вас замолио да јавности укажете на неколико подлих лажи и инсинуација, али и да и од „Блица“ и од „Ало“ затражите објашњење за њихове наводе, на исти начин на који сте то учинили јуче, у комуникацији са Службом за сарадњу са медијима председника Републике.

1. Дневни лист „Блиц“ објавио је 14. маја, у тексту са насловом „Николић позвао на линч новинарке“ да је председник Републике „буквално нацртао мету на леђима новинарке Рингиер Аксел Шпрингера, оптуживши је да је терориста који прети његовој породици зато што се не презива на ић и јер је рођена у Призрену“.

- Када је то, зашто и на који начин председник Републике позвао (и кога је позвао) на линч новинарке, којој чак ни име не зна, а вероватно је никада у животу није ни срео, нити има појма како жена изгледа?

- У ком делу саопштења Службе за сарадњу са медијима од 12. маја, или мог писма Вама од 13. маја, пише тако нешто? Да ли господин Марјановић, као потписник овог текста, има напад аутопројекције, нападајући председника Републике да је замерио новинарки јер се не презива на „ић“ и јер је из Призрена? У ком делу нашег саопштења или мог писма пише да је тероризам то што се неки грађанин Србије не презива на „ић“ или је из Призрена?

- Како је то председник Републике „буквално“ нацртао мету на леђима новинарке? Да ли господин Марјановић уопште зна шта значи реч „буквално“? Да ли је председник Републике, по Марјановићу, то учинио хемијском оловком, фломастером, фарбом или нечим другим?

Даље, у овом „чланку“ новинарске величине Свете Марјановића, наводи се да је саопштење Службе за сарадњу са медијима председника Републике од 12. маја „шовинистичко“... а по чему то? Да ли господин Марјановић зна дефиницију шовинизма? Или је поново у питању аутопројекција?

Очекујем од Вас, поштована Драгана, да господину Марјановићу и листу „Блиц“ поставите ова питања.

 2. Таблоид „Ало“ је, у стилу својих колега из „Блица“, устврдио у тексту „Председник угрозио живот новинарки АЛО“, да је њихова новинарка, којој име овог пута нећу навести јер је то очигледно проблем у Србији каквој је виде уредници „Блица“ и „Ало“, „засметала због свог имена, презимена и места рођења“. Даље, наводи се да се председник Николић „усудио да грађанима броји крвна зрнца и њима и њиховим породицама на челу црта мету у тренуцима док над целим регионом лебди опасност од етнички и верски мотивисаних немира“... Станите мало! Па зар управо то није оно што су уредници и новинари „Ало“ учинили??? Објавили су слику и локацију објекта у коме у стану живи син председника Републике, а инсинуира се да поседује цео објекат!!! И то само једну страницу раније!!! Да поновим, син председника Републике је штићена личност, као и његова породица. Дакле, проблем им је кад ми наведемо име и презиме новинарке и град у Србији у ком је рођена, а није им проблем то што су они урадили? Срам их било на лицемерју и на одсуству било каквог морала. Срам их било! Волео бих када би таблоид „Ало“ одговорио:

- Како је то и када председник Републике бројао крвна зрнца грађанима? Да ли је користио метод геометријске или аритметичке прогресије? Да ли је бројао само црвена, или и бела крвна зрнца?

- Где је то у нашем саопштењу или у мом писму наведена било каква етничка припадност два именована новинара? Где је наведена оцена да је етничка припадност новинара добра или лоша?

- Како је председник Републике угрозио живот новинарки? Зато што у саопштењу пише како се жена зове? Коме је њено име и презиме проблем, јер нама сигурно није? Онда мора да је њима.

- Да ли то значи да је таблоид „Ало“ угрозио живот сину председника Републике, објавивши његово име, презиме, слику и информацију о пребивалишту (и то не само о граду у ком живи), уз наводе да живи у луксузу, док грађани „једва преживљавају“? Да ли је то „позив на линч“ по „стандардима“ таблоида „Ало“?

Поштована Драгана, плашим се да су, покушавајући по ко зна који пут да лажно осликају председника Републике, „Блиц“ и „Ало“ у ствари, на најбољи могући начин осликали себе. Али то је већ њихов проблем.

Срдачно,

Вук Фатић,

Координатор Службе за сарадњу са медијима у Кабинету председника Републике

Коментари (1)

Остави коментар
чет

14.05.

2015.

Anonymous [нерегистровани] у 20:59

Dvostruki aršini

Pa da: Blicu i Alou je sve dozvoljeno. Oni mogu da lažu, obmanjuju i nikom ništa. A kad im neko kaže da su lažovi, po tom nekom drvlje i kamenje. Podrška predsedniku. Neka im je rekao.

Одговори

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси