Насловна  |  Актуелно  |  УНС вести  |  Захтевамо поштовање статута УНС-а и ДНВ-а
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

УНС вести

16. 11. 2009.

Захтевамо поштовање статута УНС-а и ДНВ-а


Тражимо да се Изборна скупштина Друштва новинара Војводине (ДНВ), коју је Управни одбор ДНВ-а пре више од месец дана (8. октобра) заказао за 28. новембар 2009. године, одржи тог дана. Не слажемо се са накнадном одлуком Управног одбора ДНВ-а, донесеном у прошли петак, да се Изборна скупштина одложи на неодређено време.

Подсећамо да је мандат свим органима ДНВ-а одавно истекао! Нови Статут ДНВ-а усвојен је 18. априла 2008. године и регистрован 1. августа исте године. Од тада, руководство ДНВ-а, које је према нашем мишљењу одавно изгубило подршку чланова УНС-а са подручја Војводине, функционише нестатутарно и покушава да пролонгира одржавање Изборне скупштине.

По Статуту ДНВ-а, који је на снази већ годину и по дана, Управа ДНВ-а морала би да има 11, а не 15 чланова, како је сада случај. Упозоравамо да је нестатутарни Управни одбор ДНВ-а, после доношења дуго чекане одлуке о сазивању Изборне скупштине ДНВ-а, накнадно и на своју руку донео нелегалну одлуку да отпочне процес регистрације ДНВ-а као посебног правног лица, што према одредбама новог Закона о удружењима грађана и Статуту УНС-а значи издвајање из УНС-а.

На састанку који је одржан у петак, чланови Управног одбора ДНВ-а који настоје да себи продуже мандат одлагањем Изборне скупштине, предложили су практично федерализацију УНС-а, који би се, према њиховој замисли, трансформисао у некакав нов савез новинара Србије, с тим што би једна од чланица тог новог савеза био ДНВ.Председнику ДНВ-а, Слободану Јаковљевићу-Бобеку и Управном одбору ДНВ-а поручујемо да не пристајемо на нестатутарно одлагање Изборне скупштине, не пристајемо на политизацију УНС-а и не пристајемо на одвајање ДНВ-а од УНС-а!

Позивамо их да повуку своју нестатутарну одлуку о одлагању Изборне скупштине и објављену намеру да региструју ДНВ као ново удружење новинара. Уколико руководство ДНВ-а не почне да поштује Статут УНС-а и Статут ДНВ-а, ми ћемо организовати Изборну скупштину, штитећи интересе Друштва новинара Војводине и Удружења новинара Србије!

До виђења на Изборној скупштини ДНВ-а у Новом Саду, 28. новембра 2009. године!

Актив новинара Срема
Актив новинара Вршца, Беле Цркве, Алибунара и Пландишта
Актив "Клуб новинара Суботице"
Актив новинара Радио Нови Сад

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси