Насловна  |  Актуелно  |  УНС вести  |  Живојин Ракочевић: УНС подржава жељу породице Пантић
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

УНС вести

11. 06. 2016.

Извор: УНС

Живојин Ракочевић: УНС подржава жељу породице Пантић

Члан Управе Удружења новинара Србије (УНС) и добитник Награде за новинарску храброст „Милан Пантић“ за 2004. годину Живојин Ракочевић, поводом данашњег захтева породице Милана Пантића да јој се уступи право на избор добитника награде, изјавио је данас да УНС подржава жељу породице да добије више удела у одлучивању приликом доделе награде.

Породица Милана Пантића данас је, приликом обележавања 15 година од његовог убиства, затражила од представника жирија за доделу Награде за новинарску храброст „Милан Пантић“ да им уступе право на избор добитника, „како се не би даље угрожавало сећање на жртву коју је он дао за слободу новинарства у Србији“. 

 

Подсетимо, први пут од установљавања Награде за новинарску храброст 2002. године, она није додељена. УНС се, због нетранспарентног рада и одлучивања о награди, а након одлуке да се она не додели, повукао из жирија.

„За ових 15 година УНС се борио да се докаже истина када је у питању убиство Милана Пантића. Врло је важно што сада имамо назнаке да би могло бити помака у истрази. Милан Пантић је човек који је помислио да је дошла слобода и да може да пише и истражује слободно. Убили су га они који су се плашили његовог рада. Злочин је извршен у малом месту где се све зна и због тога је он још страшнији“, рекао је Ракочевић на обележавању годишњице убиства Пантића у Јагодини.

Он је, обраћајући се породици Пантић и присутнима рекао да „не постоји могућност да се случај Пантић заборави јер је Пантић радио за истину, а истина је у овом случају важнија и старија од свих удружења и несугласица“.

Подсетимо, Пантић је убијен 2001. године након серије текстова објављених у „Вечерњим новостима“ о криминалу у поморавском региону, злоупотребама у приватизацијама и раду општинских власти.

На иницијативу УНС-а 2011. године у Јагодини је постављен споменик Милану Пантићу, а годину дана раније, такође на иницијативу УНС-а, трг у Јагодини добио је име по убијеном колеги.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси