Насловна  |  Актуелно  |  УНС вести  |  Преминуо Ђорђе Пилчевић
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

УНС вести

13. 04. 2017.

Извор: УНС

Преминуо Ђорђе Пилчевић

Дугогодишњи новинар ужичких „Вести“ и члан УНС-а Ђорђе Пилчевић преминуо је данас у Ужицу у 80. години.

Пилчевић је рођен 15. јануара 1938. године у месту Крушчица код Ариља.

Новинарством је почео да се бави 1963. године у ужичким „Вестима“, где је радио до 1979. године. Од 1979. до 1989. године био је стални дописник „Политике“ из ужичког краја, а потом дописник „Борбе“.

Објављивао је текстове у „Народном војнику“ и листу „За домовину“. Пензионисао се 1997. године након чега је наставио да сарађује са „Вестима“.

Више од четрдесет година бавио се публицистиком.

Ђорђе Пилчевић биће сахрањен у суботу, 15. априла, у 13 сати, на гробљу Сарића Осоје у Ужицу. Комеморативни скуп је истог дана у Свечаној сали Градске куће у 10 часова.

Коментари (1)

Остави коментар
пет

14.04.

2017.

Данило Коцић [нерегистровани] у 12:08

Новинар за памћење

Колега Ђорђе Пилчевић, велико име српског новинарства, публициста и сјајан друг, остао је 1989. године без посла у Политици и то после тзв. "споразумног раскида радног односа". Раднички савет је, под нечувеним притиском политичког руководства Ужица и др Жике Миновића, донео такву одлуку, која је била у супротности са законом. Пилчевић се није жалио, јер је прихватио позив Борбе да извештава за ту редакцију. Детаље тог нечувеног чина одлично познајем, јер сам на истој седници Радничког савета и ја, Данило Коцић удаљен из Политике такође тзв. "споразумним раскидом радног односа" (иако нисам то прихватио). Нисам се мирио. Тужио сам редакцију и добио судски спор. Колектив је био приморан да ми надокнади све личне дохотке и судске трошкове (сам сам се бранио). Били су то тешки дани и за породицу Пилчевић и моју. Жалим због смрти великог пријатеља, сјајног новинара Пилчевића, који је и у најтежим тренуцима нељудима опраштао почињена недела. Хвала колеги Пилчевићу на дружењу и нека почива у миру. Данило Коцић, дугогодишњи новинар Политике (у пензији), члан УНС.

Одговори

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси