Насловна  |  Актуелно  |  УНС вести  |  Како су Н1 и НУНС фабриковали аферу Нацрт закона о информисању
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

УНС вести

18. 05. 2017.

Аутор: Д.Бјелица, Ј.Пешић Извор: УНС

Како су Н1 и НУНС фабриковали аферу Нацрт закона о информисању

Телевизија Н1 и председник НУНС-а Славиша Лекић лажно су пре два дана обавестили јавност да је Министарство културе и информисања кришом, без увида и учешћа струке припремило Нацрт закона о јавном информисању. Јуче се испоставило да такав нацрт не постоји и да су НУНС и ТВ Н1 располагали једном од старих верзија Нацрта закона о јавном информисању који је усвојен 2014. године.

Реч је о закону у чијем су писању учествовали и представници НУНС-а, удружења које је поздравило доношење тог закона.

Никола Марковић, председник Друштва за информатику Србије, који је апострофиран као неко ко је јавности доставио Нацрт, рекао је за УНС да је лично скинуо погрешан документ са сајта Министарства и да се ради о грешци и да нема потребе да од тога "правимо сензацију“.

„Ми смо тај Нацрт грешком скинули са сајта Министарства и послали, мислећи да је актуелни документ, а заправо је беспредменти материјал. Дезинформација је да је то нова верзија Нацрта, заправо је стара из 2013. године“, каже Марковић, председник једне од невладиних организација и координатор скупа Конвента на ком је наводно представљен нови Нацрт закона. Он нам је рекао да на самом скупу није било речи о том тексту.

Дакле, документ који је председник НУНС-а Славиша Лекић држао у рукама пре два дана у прилогу Телевизије Н1 сасвим извесно није акуелни Нацрт закона о јавном информисању, иако га је тако представио. Уз показивање документа Лекић га је оценио као “два корака назад у односу на досадашња решења”.


Новинар ТВ Н1 Војислав Стевановић илустровао је свој прилог дневним редом Друштва за информатику Србије који је у марту организовао догађај под називом: Национални конвент о Европској унији, Радна група 10 (информационо друштво и медији). Овај скуп у свом дневном реду, подвлачи се и у прилогу ТВ Н1, има тему “Нацрт закона о јавном информисању и медијима”, а за говорника државног секретара Нина Брајовића. Стевановић у прилогу закључује да званично нема нацрта, али да је, с друге стране, „документ на ком стоји да је у питању нацрт тог закона већ представљан у јавности“.

Брајовић за сајт УНС-а каже да тај дневни ред није ни видео и да на скупу није било речи ни о каквој верзији закона.

Из Министарства културе и информисања јуче је за јавност дато саопштење у ком се од ТВ Н1 тражи да демантује лажну вест коју је емитовала.

“Министарство културе и информисања је у међувремену имало увид у документ који је од стране Телевизије Н1 и председника НУНС-а проглашен Нацртом закона о јавном информисању. Из тог документа се јасно види да је реч о једној од верзија Нацрта из 2013. године, који је битно промењен и унапређен доношењем Закона о јавном информисању и медијима из 2014. године".

Како смо читајући увидели да се ради о старом документу у ком су актуелне године 2013. и 2014. година УНС је кренуо да истражује како се догодило да се овакав документ нађе у центру пажње, да главним медијским актерима, лидерима удружења и новинарима, али и правницима који су анализу тог документа радили, промакне да се ради о архивираном, некадашњем Нацрту који се може још увек наћи на сајту Министарства као "Нацрт-закона-о-јавном-информисању-и-медијима-који-послат-на-мисљење-ресорним-министарствима".

Послали смо с тим у вези питања колегама из НДНВ-а и НУНС-а. Позвали смо аутора прилога ТВ Н1 Војислава Стевановића.

На питање од кога је стигао документ председник НДНВ-а Недим Сејдиновић за сајт УНС-а рекао је да је прослеђен на мејл свим члановима Радне групе Националног конвента о ЕУ за Поглавље 10, а да га је проследио координатор групе који је нацрт добио од Министарства културе и информисања. „Неформалним путем смо покушали од Министарства да сазнамо о каквом се документу ради, какав је његов статус, али никада нисмо добили одговор на то питање. Иако овај Нацрт већ извесно кружи у стручној јавности, нејасно је зашто је Министарство одлучило да реагује тек када се прича о њему појавила у јавности“, рекао нам је Сејдиновић који нам је потврдио да није био на том скупу Конвента.

 

 

 

На питање ко је урадио правну анализу Сејдиновић је одговорио да је рађена „интерна анализа кључних одредби Нацрта за потребе појединих новинарских и медијских удружења, како бисмо видели које су промене у њему извршене у односу на важећи Закон. Оно што смо видели никако нам се није допало“.

На питање да ли је прочитао члан 145. тог Нацрта у ком се види да је реч о 2013. и 2014. години рекао нам је да је жалосно што Министарство раније није изашло са прецизним информацијама о овом документу и што раније није реаговало поводом овог случаја. „Поверење између Министарства и новинарских и медијских удружења на врло је ниском нивоу, јер га препознајемо као део државне структуре која гуши медијске слободе, угрожава права медија и новинара,  подржава незаконита решења, не реагује на угрожавање безбедности новинара, итд. Да не набрајам, могло би потрајати“.

УНС је питао и председника НУНС-а иста питања, али није одговоре добио. Колега Војислав Стевановић није желео да одговори на питање да ли је читао документ пре објављивања прилога. „Видећете све у прилогу Н1“, рекао нам је кратке Стевановић.

 

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси