Насловна  |  Актуелно  |  УНС вести  |  УНС: Трећи Политикин фантом, у Босни не постоји психијатар "Петра Ножица"
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

УНС вести

20. 07. 2017.

Аутор: Д. Бјелица, Ј. Пешић Извор: УНС

УНС: Трећи Политикин фантом, у Босни не постоји психијатар "Петра Ножица"

Удружење новинара Србије потврдило је да Политика има још једног фантомског коментатора - Петру Ножицу "породичног терапеута и психијатра из Сарајева". Тим именом и звањем потписан је текст објављен у Политикиној рубрици Погледи 15. маја, повезан са друга два фантомска коментатора ("Петром Величковићем" и "Милованом Б. Вучићем") тезом да је у Србији систем корумпиран и неевропски јер уместо очевима децу углавном додељује мајкама.

Коментар "Петре Ножице" је реаговање на десет дана раније објављен коментар „Неправде феминистичког правосуђа“ аутора "Милована Б. Вучића", за којег је УНС установио да не постоји.  

Оба текста су на истој линији. „Ножица“ тврди да је „Политика отворила питање о неправдама у поверавању деце мајкама у Србији“, да је „Србија једина земља у Европи у којој се више од 80 одсто деце поверава мајкама", да је уочљив "недостатак правне одговорности оних који спроводе отворену дискриминацију... у поверавању деце у Србији" и како су "показатељ шокантног стања у српским центрима за социјални рад изјаве да је мајка доминантни родитељ“. 

За психијатра Петру Ножицу стручњаци из Босне и Херцеговине нису чули. „У Удружењу психијатара у Босни и Херцеговини нисмо никада имали као члана др Петру Ножицу, а ни лично не знам ко је докторка, барем нисам имао прилике слушати или читати нешто од ње у последњих десет година откада се активно бавим психијатријом и пратим редовно најзначајније домаће, регионалне и међународне скупове или стручну литературу“, одговорио је новинарки сајта УНС-а прим. др Горан Рачетовић, генерални секретар УПуБиХ.

Ни у јавној установи „Породично саветовалиште“ из Сарајева не знају за психотерапеуткињу Ножицу. Потпаролка ове установе Дијана Симанић рекла је за сајт УНС-а да докторка „сигурно не ради код њих, да јој није позната, да проверимо у Центру за ментално здравље и да ће они највероватније имати ту информацију“.

У Центру за ментално здравље у Сарајеву, који такође сарађује са домовима здравља и болничким установама у овом граду, рекли су да у својој бази података немају ту докторку и „да та госпођа не ради код њих и да никада није радила“. У сарајевском Клиничком центру за психијатрију добили смо исти одговор.

"Ножицин" претходник, показаће се два месеца касније као непостојећи "Милован Б. Вучић", каже: „У српским медијима се током прве половине ове године захуктала расправа о томе како један породични судија у Првом основном суду у Београду, види чуда, неку малолетну децу поверава на старање очевима....српско породично правосуђе је под таквим феминистичким утицајима да оно више и не дели правду....такво породично правосуђе је деценијама далеко од Европе и Поглавља 25“.

Очигледно је да се „Милован Б. Вучић“, који је покренуо наводну расправу, позива на случај градоначелника Синише Малог, чији је буран растанак од жене и судско добијање старатељства над децом јавност могла у медијима да прати. 

Да ли је Политика у Погледима желела да придобије јавност за Синишу Малог, али није било коментатора који би то именом и презименом потписали, или се ради о нечем другом требало би да утврди и одговори уредништво овог листа.

Из Политике и од в.д. главног и одговорног уредника листа Жарка Ракића још увек нема објашњења како су коментари непостојећих личности, потписани звучним научним и стручним титулама, доспели у штампу и ко је за то одговоран, као ни има ли ова професионално разарајућа афера икакве везе са додељивањем старатељства над децом градоначелнику Београда Синиши Малом.

То још не знамо, али је према сазнањима УНС-а, невезано за аферу фантомских коментатора, у Политици јуче без образложења смењено неколико уредника. Смењени су уредник спортске рубрике Душан Телесковић, уредник фотографије Жељко Јовановић и помоћник уредника културе Радојица Џунић, који за три месеца одлази у пензију.

Коментари (4)

Остави коментар
уто

25.07.

2017.

anonymous [нерегистровани] у 17:05

grebanje po površini

Namera autora fantomskih paškavila je upravo proterivanje Žarka Rakića i Baneta Radivojše iz Poilitike . Prvi je kao glavni i odgovorni urednik odgovoran za stanje u redaciji a drugi se nikada nije nizaštza pitao. Aminovao je svakome od Struje prreko Vojina, Mišića, Bujketa, Ljilje do Pere Mićkovića koji sa nekadašnjim ekspresovcima proteraše sve koji školu laganja nisu učili u novinama koje su se čitanjem s desna ulevo zvale SERPSKE. Isčitavanje impresuma u kojem su padobranci sa mansarde politikinog solitera aretirali u politiku ojačan s Đorđžem Martićem do izbora novog glodura namerio da pretrese komplentnu kuću. Kad otera Rakića sa ražaklovanima: Trkljom, Volfom, Pešićem,m Oliverom Popović... i ako je još neko ostao , će lako . Napisaće naredbu na kao nekad Struja i zabraniti im ulazak u zgradu.

Одговори
суб

22.07.

2017.

anonymous [нерегистровани] у 16:20

Re:

Pogresili ste. Politika sistematski radi na unistenju Politike.

Одговори
пет

21.07.

2017.

Član NUNS-aanonymous [нерегистровани] у 21:36

Smešne smene

Smenjeni, ni krivi ni dužni, urednici rubrika koji nemaju nikakve veze sa problemom fantomskih autora. Poštena bi i realna bila smena VD urednika "Politike" g. Žarka i njegovog pulena Radivojše.

Одговори
пет

21.07.

2017.

NOVINAR [нерегистровани] у 00:26

Unistavanje Politike

Zasto UNS sistematski radi na unistavanju Politike. Zasto malo ne analizirate Kurir, Informer? Tamo je sve utemeljeno? To vam je ok, a smeta vam Politika?

Одговори

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси