Naslovna  |  Aktuelno  |  UNS vesti  |  Politikini fantomski komentatori
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

UNS vesti

18. 07. 2017.

Izvor: UNS

Politikini fantomski komentatori

U poslednja dva meseca uredništvo Politike objavilo je bar dva komentara fantomskih autora, otkriva Udruženje novinara Srbije. U rubrici Pogledi, u kojoj se objavljuju lični stavovi i analize stručnjaka, novinara i umetnika, pojavili su se prilozi očigledno izmišljenih komentatora. Tako su korisnici društvenih medija u utorak, 18. jula otkrili da je Politika objavila fantomski komentar izvesnog Petra Veličkovića „forenzičkog psihijatra, sudskog eksperta za poveravanje dece“ iz Montreala, Kanada.

„Veličković“ piše da dve tragedije u centrima za socijalni rad u Beogradu „ukazuju na duboke, teške i nepopravljive slabosti i nekompetentnost celokupnog sistema zaštite porodice u Srbiji“ i napada „agresivne feministkinje koje su i ove tragedije iskoristile za svoju političku agendu“.

Uz komentar je objavljena i fotografija „Petra Veličkovića“ za koju su korisnici društvenih medija ustanovili da je zapravo fotografija nemačkog glumca Andreasa Kaufmana.

 

Pošto je vest o fantomskom komentatoru počela da se širi Fejsbukom i Tviterom, a portal Vice objavio članak o tome, Politika je „Veličkovićev“ komentar skinula sa sajta.

 

Međutim, kako Udruženje novinara Srbije otkriva, ovo nije jedini gaf uredništva Politike. Pre nešto više od dva meseca, 5. maja, takođe u rubrici Pogledi objavljen je komentar Milovana B. Vučića“, koji je potpisan kao „profesor univerziteta, psihoanalitički psihoterapeut i psihoanalitički supervizor, specijalista za dečju psihoanalizu, Los Anđeles, Kalifornija“.

 

I „profesor Vučić“ napada feministkinje, pa u komentaru pod naslovom „Nepravde feminističkog pravosuđa“ brani sudiju koja je decu dodelila ocu (iako se ne pominje koji je slučaj u pitanju, iz konteksta je jasno da je reč o brakorazvodnoj parnici gradonačelnika Beograda Siniše Malog). „Jedne novine su čak pokrenule „apel majkama“ da se takva „čudna pojava“ spreči. Valjda s idejom da se deca poveravaju isključivo majkama, a nikada i očevima. Ova debata indirektno otkriva da je srpsko porodično pravosuđe pod takvim feminističkim uticajima da ono više i ne deli bilo kakvu pravdu“, piše „profesor Vučić“.

Pregledom baze Google Scholar koja obuhvata praktično sve akademske članke, ne može se pronaći nikakav doprinos „Milovana B. Vučića“. Međutim, pretraga fotografije koju je uz komentar objavila Politika dala je sličan rezultat kao i u slučaju „Petra Veličkovića“ – opet je u pitanju Nemac, ali ovog puta reč je o najstarijem muškarcu koji je živeo u Nemačkoj Hermanu Dernemanu. On je umro 2005. u 112. godini života.

 

Objavljivanje dva komentara fantomskih autora, sa istim tezama i sličnim izvorom fotografija, upućuje na zaključak da urednici Politike namerno obmanjuju svoje čitaoce i svesno urušavaju tradiciju tog dnevnog lista.

Komentari (8)

ostavi komentar
ned

30.07.

2017.

anonymous [neregistrovani] u 14:38

Tako nam se sviđa

Mogla je Politika da uzme dve fotografije nekih anonimusa a ne mediski jakih licnosti i da im menja identitet. Krajnje budalasto....

Odgovori
pet

21.07.

2017.

саша бг [neregistrovani] u 14:01

пропадање

Политика већ годинама има или веома лењог уредника коментара читалаца који одбаци њих већину јер га мрзи да их прегледа пре објвљивања, или веома оштрог цензора на истом месту.
Писмен сам, умерен, добронамерно критичан, али ми је у Политици (на интернету), пре него што сам одустао, пролазио тек један од десет коментара.
Тако све мање читам Политику, није интерактивна. А нервирају ме и латинична слова у коду за коментаре; писао сам им неколико пута због тога, без резултата. А могу да буду само бројеви.

Odgovori
čet

20.07.

2017.

Has Z.Dejan UNS4477 [neregistrovani] u 11:56

Šta to radite bre

Zašto to radite. Zašto "Politika" hoće da bude "Informer". Previše je i jedan proizvod kanalizacije na tržištu medija. Da li treba da se "Politika" gomila po mesnim zajednicama kao u vreme Slobodana Miloševiće, kada niko nije hteo ni besplatno da je uzima, ni za pranje prozora. Dozovite se pameti i budite normalna poštena novina, kao što ste i bili .
P.S. Ono bre nije Beogradski žargon nego turska reč.

Odgovori
sre

19.07.

2017.

anonymousTodor [neregistrovani] u 19:02

Normalno

Imajući u vidu ko danas stoji na čelu Politike, uopšte ne treba da čudi što se nedopustivi previdi u vidu
fantomskih autora gotovo redovno javljaju na stranicama nekada uglednog srpskog lista.

Odgovori
sre

19.07.

2017.

anonymous [neregistrovani] u 17:30

Re: Kad kažem novine...

... Slaviša, ni nemojte, nisu mace zaslužile tako okrutan tretman i takvu prljavštinu u toaletu!

Odgovori
sre

19.07.

2017.

Slavisha [neregistrovani] u 08:01

Kad kažem novine...

... mislim na Politiku koju ne kupujem ni da je stavim kao mačiju toaletu.

Odgovori
sre

19.07.

2017.

neša [neregistrovani] u 01:01

Ko je profesor?

http://www.betootaadvocate.com/uncategorized/youll-never-guess-what-happened-when-three-junkies-tried-to-rob-this-former-prizefighter/

Odgovori
sre

19.07.

2017.

anonymous [neregistrovani] u 00:38

tja

djubre bilo, djubre ostalo

Odgovori

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi