Насловна  |  Актуелно  |  УНС вести  |  Живојин Ракочевић поново кандидат УНС-а и НУНС-а
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

УНС вести

28. 07. 2017.

Аутор: Д. Бјелица Извор: УНС

Живојин Ракочевић поново кандидат УНС-а и НУНС-а

Кандидатура Живојина Ракочевића за члана Одбора Агенције за борбу против корупције поново je у скупштинској процедури, а њега су трећи пут за ово место предложили овлашћени предлагачи Удружење новинара Србије (УНС) и Независно удружење новинара Србије (НУНС). Званични предлог поднет је данас Народној скупштини Републике Србије. Ракочевић, који је члан Управе УНС-а и новинар из Грачанице, прошле недеље није добио потребну скупштинску већину за избор у Одбор, јер су се посланици владајућих партија уздржала од гласања за њега.

Од пет кандидата који су се пред посланицима нашли прошлог четвртка, 20. јула, само кандидат новинарских удружења остао је без подршке већине, иако ју је претходно имао када је његова кандидатура прошла надлежни Одбор за правосуђе, државну управу и локалну самоуправу.

Шеф посланичке групе СНС-а Александар Мартиновић, упитан зашто су посланици владајуће већине променили мишљење, одговорио је да ни УНС није реаговао  на насловну страну НИН-а и умрлицу за живог председника Србије.

Ракочевића је у Народној скупштини подржало 15 посланика, против је било троје, а једна парламентарка била је уздржана, док већина од 143 посланика није гласала. Десет месеци раније Ракочевић је имао убедљиву подршку у скупштинском Одбору, а за њега је гласало 13 од 16 присутних чланова овог Одбора, међу којима је био и господин Мартиновић.

Први пут новинарска удружења предложила су Ракочевића августа 2015. године, а свој предлог поновила су и августа 2016. године, јер су у међувремену одржани парламентарни избори у Србији. Надлежни скупштински одбор Ракочевић је прошао у септембру 2016. године, а посланици владајућих партија нису га у Скупштини подржали 20. јула ове године.

Закон о Агенцији за борбу против корупције предвиђа да један од девет чланова Одбора буде изабран на заједнички предлог новинарских удружења. Одбор управља Агенцијом и међу овлашћењима овог органа је и избор директора Агенције.

Место члана који представља новинарска удружења у Одбору Агенције за борбу против корупције упражњено је више од четири године.

Живојин Ракочевић је дугогодишњи члан Управе УНС-а, извештач и коментатор „Политике“ са Косова и Метохије. Живи у Грачаници, где већ неколико година успешно води тамошњи Дом културе, који је по бројности и квалитету културних догађаја, од његовог доласка, упоредив са најамбициознијим и најпосећенијим културним установама Београда. 

Коментари (1)

Остави коментар
пет

28.07.

2017.

Богољуб Милошевић [нерегистровани] у 16:51

СНСократија

"Živojin Rakočević je dugogodišnji član Uprave UNS-a, izveštač i komentator „Politike“ sa Kosova i Metohije. Živi u Gračanici, gde već nekoliko godina uspešno vodi tamošnji Dom kulture, koji je po brojnosti i kvalitetu kulturnih događaja, od njegovog dolaska, uporediv sa najambicioznijim i najposećenijim kulturnim ustanovama Beograda." У свакој нормалној држави ово би била препорука а у СНСократији ово је јерес. Због тога СНС празноглавци нису гласали јер им је мозак код Вође.

Одговори

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси