Насловна  |  Актуелно  |  УНС вести  |  Састанак Европске федерације новинара у Истанбулу
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

УНС вести

17. 04. 2010.

Састанак Европске федерације новинара у Истанбулу

Расправом о слободи штампе и улози синдиката у борби за ту слободу и права новинара у Истанбулу је отворен годишњи састанак Европске федерације новинара (EFJ).



Отварајући заседање, председник EFJ Швеђанин Арне Кениг нагласио је да је удружење новинара у тој земљи покренуло иницијативу за усвајање колективног уговора за новинаре, што је између осталог утицало и да се у последња три месеца повећа број чланова удружења.

Председник Синдиката турских новинара Ерчан Ипекчи подсетио је да је у затворима у тој земљи тренутно више од 40 новинара и да већина од њих иза решетака чека почетак суђења по драконским законима, док је генерални секретар EFJ Ејдан Вајт рекао да је и овај скуп врста подршке турским колегама.

“Новинарима у Турској прети се затварањем ако се придржавају основних принципа новинарства. Али, у либералнијим земљама многи од нас самовољно су се одрекли тих принципа, мислим на «celebrity journalism» (праћење и измишљање вести о звездама филма и музике) и на повлађивање властима и компанијама. Новинари не смеју бити пропагандно оруђе ни владе, ни министара, ни разних интересних група, па ни синдиката. Они морају бити независни”, изјавио је Вајт, нагласивши да у свим европским земљама постоје поделе међу удружењима, а да је неопходно да се она уједине у синдикалној солидарности.

Најављујући чвршћу сарадњу са Међународном федерацијом новинара, гост заседања, генерални секретар Међународне конфедерације синдиката (ITUC) Гај Рајдер, рекао је да нема разлога да се верује политичарима и стручњацима који говоре о опоравку светске економије.

“Moжда банке поново остварују профит, али број незапослених и даље расте. Прошле године, без посла је у свету остало 32 милиона људи, а ако ММФ и ОЕЦД буду прогурали својe планове, биће још горе”, изјавио је Рајдер, подсећајући да су новинаре истовремено погодиле две кризе – она економска и криза штампаних медија.

Владимир Радомировић

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси