Насловна  |  Актуелно  |  УНС вести  |  Колеге о Гајину: Био је најдуговечнији новинар на РТС–у
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

УНС вести

10. 01. 2018.

Аутор: Ј. Пешић Извор: УНС

Колеге о Гајину: Био је најдуговечнији новинар на РТС–у

„Симо је деценијама опстајао, радећи политичко новинарство за које је потребно много вештине и стрпљења, а понекад, нажалост, као и свакој другој професији и повијања. Нису у праву они који мисле да је опстанак Симa Гајина у професији била последица повијања“, рекао је генерални секретар Удружења новинара Србије Нино Брајовић на комеморацији дугогодишњем новинару и уреднику на Радио-телевизији Србије Сими Гајину која је одржана данас у Удружењу.

На комеморацији је о Гајину, у присуству пријатеља и колега, осим Брајовића, говорио и бивши директор фотографије Телевизије Београд и сниматељ Чедомир Филиповић.

„Он је најдуговечнијих новинар у Јавном сервису Радио-телевизије Србије, у којем је радио 1958, па све до 2000. године, када је у 76. години отишао у пензију. То је читав радни век какав је мало ко успео да оствари у професионалној каријери у иједној фирми. Симо Гајин је заиста рекордер. То је нешто што много говори о његовој личности. Он је имао вештину да остане и опстане у новинарском послу, за који је говорио да је једна олуја која, кад вас једном ухвати, тешко можете са њом да се борите. Упадате у ту олују, тешко из ње излазите, али он је успевао то годинама“, рекао је Брајовић.

Он је подсетио и како је Симо Гајин 1972. године смењен са места уредника политичке рубрике у Телевизији Београд.

„Политичка рубрика је најважнија рубрика, која је у то време имала тридесетак новинара и престављала и политичку и привредну рубрику. Симо се снажно борио и залагао за то да се прилози новинара из унутрашње рубрике, кад буду у Дневнику, не скраћују и да их уредници не пакују како њима одговара. То је вечити сукоб између новинара и оних који уређују Дневник као финални производ. Сима је толико био тврдоглав, истрајан и упоран да су га врло брзо и сменили са места уредника унутрашње рубрике“, додао је Брајовић.

 

Чедомир Филиповић рекао је да је колега Гајин целог века радио на терену, а да је он камером пратио Сима.

„Када су у Грчкој били избори, пратили смо и свакодневно извештавали. Симо је увек, поред онога што је био основни задатак, желео да, ако му се учини нешто занимљиво, и то забележи“, рекао је Филиповић.

Он је додао да је Гајин био велики професионалац, тачан, да су га поштовали, као и да му је остало у памћењу какав је родитељски однос имао према сину.

 

 

На комеморацији је емитован и прилог из емисије „Трезор“ у којем је, поводом 35 година Телевизије Београд, говорио Симо Гајин.

Симо Гајин новинарством је почео да се бави у гимназији као дописник београдског листа "Глас" из Новог Сада.

У Телевизији Београд радио је од њеног оснивања 1958. године. Био је репортер, коментатор, водитељ и уредник информативног програма.

Од 1965. до 1973. године пратио је одлазак наших радника у иностранство. Од репортажа за ТВ Дневник из Аустрије, Немачке, Швајцарске, Холандије и Белгије настала је документарна серија "Милион људи са коферима".

Од 1990. до 2001. у политичком магазину "За и против" (ЗИП) и емисијама "Времеплов наших дана" и "Отворени студио" покривао је дешавања на Балкану.

Добитник је бројних награда и признања: Годишње награде РТБ (1978), Годишње похвале (1975) и Награде за животно дело "Светозар Марковић" (1993) Удружења новинара Србије, Ордена рада са златним венцем (1978), Октобарске награде града Београда (1996).

Преминуо је 23. децембра у Београду, у 89. години.

Коментари (2)

Остави коментар
уто

22.06.

2021.

Dušan komunista [нерегистровани] у 22:45

Re: Simo Gajin

Simo Gajin je jedan od mnogih novinara iz Republike Srbije koji su osamdesetih objektivno ukazivali na političku krizu u republici i federaciji i među republikama. Teme su iznošene na argumentovan, sažet i britak način. One su na taj način otkrivale nacionalističke i secesionističke politike rukovodstava i medija u zemlji a koje su svoj začetak i evolutivni proces imale od ranije. Republika Srbija nije vodila politiku razbijanja već očuvanja Jugoslavije a dokaz tome je i to što i danas napadi na navodnu njenu razbijačku politiku služe kao opravdanje sopstvenog razbijanja zemlje a ne povezivanja naroda i republika u bilo kom autonomnom obliku. U protivnom negirali bi sopstvenu politiku. Republika Srbija ostala je verna tome dok ju je vodio Milošević. U vreme Miloševića bilo je više demokratije u medijima nego posle njega. Kako bi kritička teorija konstatovala danas živimo u lažnom pluralizmu.

Одговори
уто

30.07.

2019.

anonymous [нерегистровани] у 22:08

simo gajin

Simo Gajin - jedan od najžešćih promotera Miloševićeve politike razbijanja SFRJ i gušenja slobode informisanja u Srbiji devedesetih godina prošlog veka. Siguran sam da ovaj čovek ni jednom novinaru ne može da posluži kao dobar primer. Zbog kolektivne amnezije kojoj smo skloni. morao sam ovo da napišem.

Одговори

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси