Насловна  |  Актуелно  |  УНС вести  |  Директор фестивала ЦИФТ Вукосављевићу: Заштитите награђиване ауторе
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

УНС вести

10. 08. 2018.

Извор: УНС

Директор фестивала ЦИФТ Вукосављевићу: Заштитите награђиване ауторе

Директор филмског фестивала ЦИФТ (CIFFT) Александар Камел у писму упућеном министру културе и информисања Владану Вукосављевићу, у које је УНС имао увид, наводи да је једини добитник канске награде „Сребрни делфин“ и берлинске награде „Златни медвед“ Бошко Савковић, а не сниматељ Слободан Чулић и фирма Г.Ф.Ц., која је наводећи награду као своју, добила 3,7 милиона динара на медијском конкурсу. Писмо Александра Камела преносимо у целости.

Поштовани министрe Владане Вукосављевићу,

Желели бисмо да дамо своје мишљење о најновијим догађајима, о којима смо читали у српским новинама које се продају у Аустрији, о редитељу Бошку Савковићу и његовој улози у јавном конкурсу Министарства културе и информисања Републике Србије, а који су Бошка Савковића довели у врло неугодну ситуацију.

Ја сам директор филмског фестивала "Canes Corporate Media & TV Awards" и директор Међународног комитета фестивала туристичких филмова –ЦИФТ организације која већ 30 година додељује награде најлепшим туристичким филмовима на свету и у чијем се чланству тренутно налази 16 филмских фестивала туристичког филма широм планете, у чијем је чланству и "СИЛАФЕСТ", који организује Бошко Савковић.

Након читања чланка истраживали смо и сазнали више детаља о овом случају. С великим изненађењем и разочарањем схватили смо да то није лажна вест, већ истина, што је за нас невероватно. Не можемо веровати да је фирма Г.Ф.Ц. тражила финансијска средства на јавном конкурсу наводећи као референце награде које је добила друга особа.

Редитељ Бошко Савковић вишеструко је награђиван за своје филмове, а такође је и организатор "СИЛАФЕСТ-а", фестивала који ове године слави 10. годишњицу у Великом Градишту.

Што се тиче наведених награда, желимо Вас обавестити да је награда "Сребрни делфин" додељена редитељу Бошку Савковићу на канском фестивалу "Corporate Media & TV Awards" филму „После бомби“.

Продуцент филма је агенција "Алтернатива", добро позната у свету филма. Филм "После бомби" добио је још неколико награда, а наш фестивалски одбор ЦИФТ номиновао га је и за Гранд при 2013 године. Награда је додељена агенцији "Алтернатива" на годишњем гала догађају у Бечу.

Филм "У име живота 1999." освојио је бројне филмске награде, укључујући и фестивалску награду "Golden City Gate".

Награда "Golden City Gate" фестивала је берлински медвед и додељен је у Берлину на Међународном сајму туризма - ИТБ. Награда је припала редитељу Бошку Савковићу, а пријаву је поднела агенција "Алтернатива", која је такође платила и котизацију за учешће на фестивалу.

Ниједна награда не односи се на филмског сниматеља Слободана Чулића нити фирму Г.Ф.Ц. Такође, желимо да нагласимо да немамо никакве везе са фирмом Г.Ф.Ц.

Искрено се надамо да ће ауторска и људска права филмског редитеља Бошка Савковића бити законски заштићена и да ће Влада Републике Србије предузети потребне кораке како би сачувала познате и награђиване ауторе од оваквих неугодних ситуација.

Александар Камел

Директор ЦИФТ-a

 

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси