Насловна  |  Актуелно  |  УНС вести  |  Чанково писмо Симоновићу
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

УНС вести

18. 10. 2010.

Чанково писмо Симоновићу

УНС-у је стигло писмо председника Синдиката Независност Бранислава Чанка упућено председнику Управног одбора Асоцијације медија Веселину Симоновићу. Чанак је реаговао на исту изјаву о којој је УНС издао саопштење 13. октобра УНС одбацује тврдње Веселина Симоновића.



Господине Симоновићу,

Импресиониран сам колико ваше виђење стратегије развоја медија у Србији доследно чува смисао грчке речи стратегос, од које смо ми преузели тај појам. Стратегос значи, вођа, командант армије, дакле, у потпуности одсликава природу оних који, поред медија, мање или више поседују и Србију. Зато ви с правом кажете да у изради те стратегије нема било ко други шта да тражи. Ти други се ионако ништа не питају, па би могли само да сметају стратегосима у одређивању наше будућности.

Нека наивна новинарска удружења, видим, мисле да сте их заборавили, као да их се иначе сетите када је на дневном реду било шта што је важно за српске медије. Зато ја не мислим да сте заборавили Грански синдикат медија НЕЗАВИСНОСТ и његове чланове. Напротив, наше позиције су непромењиве већ двадесетак година – ваше газде, у сенци или на светлу, свеједно, и на другој страни цивилизације, ми, њихови надничари, без основних права из радног односа, чешће и без радног односа, са драстично огољеном понудом – узми или остави.

Једва чекам да видим вашу стратегију, без икакве наде да ћу тамо наћи макар и трагове наших интереса. Једва чекам да видим како ваша стратегија пројектује положај медија у Србији, најпростије, где ће бити Србија у вашој стратегији. Сигурно је нећете поставити нити на једну од основних европских траса, остаће и даље тамо где је данас, јер, да вам је циљ промена курса, не бисте се крили од нас.

Постоји једно старо правило за медије, данас актуелније него икада. Ако су медији превише на трагу тржишта, изгореће, ако су предалеко, угаснуће. Ако ваша стратегија не нађе деликатан баланс између ове две екстремне позиције, неће помоћи медијима и неће бити стратегија. А, како мислите да то остварите, када сте све оне који живе у медијима и једино од медија, гурнули у страну?

Београд, 18. октобра 2010. за ГС медија НЕЗАВИСНОСТ,
Бранислав Чанак, Председник

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси