Насловна  |  Актуелно  |  УНС вести  |  Да ли је објавом на Твитеру угрожена безбедност власника листа „Ало“ и „Студија Б“?
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

УНС вести

09. 01. 2019.

Аутор: Ј. Пешић Извор: УНС

Да ли је објавом на Твитеру угрожена безбедност власника листа „Ало“ и „Студија Б“?

На Твитер налогу под називом „Протестом против тамничара“(@LastSerbianTzar) објављена је фотографија власника листа „Ало“ и телевизије „Студио Б“ Саше Благојевића са поруком „да ли желите и кућну адресу и број телефона од господина.. да се мало обиђе около“. „Ово је власник Ало новина. Горих и од Информера. Ово је власник Студиа Б. Ово је власник Барбара и Ивани“, објављено је на Твитеру. Лист „Ало“ сматра да је ова објава претња и угрожавање сигурности Благојевића и зато је поднета пријава.

Адвокат Удружења новинара Србије (УНС) Ненад Крајиновић, наводи да овај твит „дефинитивно није претња“, али да „подношење кривичне пријаве може указати да је код конкретног оштећеног лица вероватно изазвано осећање неспокојства и страха“.

Два дана након ове објаве, на порталу листа „Ало“ у тексту под називом „ПОЛИЦИЈА МОРАЛА ДА РЕАГУЈЕ Након позивања на убиство и силовање чланова Владе, опозиција ОТИШЛА КОРАК ДАЉЕ!“ објављено је да је „скупина која стоји иза горе поменутог профила оваквим понашањем угрозила безбедност Саше Благојевића и нанела немерљиву штету њему и његовој породици, као и свим уредницима и новинарима Ало новина који су вероватно њихова примарна мета“.

„Уставом Републике Србије, гарантује се слобода мишљења и изражавања, као и слобода да се говором, писањем, сликом или на други начин траже, примају и шире обавештења и идеје, али позивању на линч новинара Министарство унутрашњих послова одлучило је да мора стати на пут“, наводи се у тексту објављеном на порталу листа „Ало“.

У међувремену, назив овог Твитер налога промењен је у Момир Булатовић.

Уредник листа „Ало“ Василије Паповић рекао је УНС-у да је ова објава пријављена Тужилаштву за високотехнолошки криминал, као и „да очекују резултате“.

„Нико се не осећа сигурно. Ни новинари, уредници“, рекао је УНС-у Паповић.

Адвокат УНС-а Ненад Крајиновић каже да „овај твит дефинитивно није претња какву захтева Кривични законик за извршење кривичног дела из члана 138“.

„Исти члан захтева квалификовану претњу, а то подразумева озбиљну и конкретну претњу. Овде се чак говори о имовини лица чија је слика део твита, а кривично дело захтева претњу усмерену према животу и телу неког лица“, рекао је УНС-у Крајиновић.

Он напомиње да „иако можда нема елемената кривичног дела за које је извршена пријава, надлежно јавно тужилаштво мора са посебном пажњом да приступи свакој кривичној пријави коју подноси новинар или лице које обавља послове у вези са јавним информисањем, ако је конкретни догађај у вези са вршењем послова из области јавног информисања“.

„Истакао бих да само подношење кривичне пријаве може указати да је код конкретног оштећеног лица вероватно изазвано осећање неспокојства и страха и надлежно тужилаштво би требало са посебном пажњом да размотри да ли, ако нема елемената пријављеног кривичног дела, има елемената неког другог кривичног дела или подстрекавања на вршење неких других кривичних дела која се гоне по службеној дужности према оштећеном лицу или медијима (редакцијама) са којима је повезан“, наводи Крајиновић.

Он каже да „овакво јавно нуђење личних података одређеног лица, као што је адреса куће у којој станује, може изазвати теже последице по сигурност лица о коме је реч, њему блиских лица и њихове имовине“.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси