Насловна  |  Актуелно  |  УНС вести  |  Признање УНС-у за промоцију Иванова
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

УНС вести

13. 01. 2011.

Признање УНС-у за промоцију Иванова

Председник Савета месне заједнице Иваново и главни и одговорни уредник листа "Ивановачки добошар", Јосиф Василчин уручио је данас генералном секретару УНС-а Нину Брајовићу Повељу за допринос развоју и промоцији овог мултинационалног и мултикултурног места.


Пишући о листу "Ивановачки добошар" на свом сајту, УНС је увелико допринео промоцији овог мултикултурног, мултијезичког периодичног издања, а самим тим и овог најмултикултуралнијег и најмултинационалнијег места у Србији.

- Преко УНС-а је за "Ивановачки добошар", а самим тим и за Иваново сазнао професор славистике на Универзитету у Хирошими, господин Матоки Намачи који се одмах заинтересовао за проучавање мултикултуралности на овом простору, а нарочито за Палчене и палченски језик за које није ни знао да постоје, каже Јосиф Василчин.

- Са својим сарадницима професор Намачи посетио је Иваново и Палчене о којима је затим написао есеј који је промовисао у Лондону. Ова чињеница скренула је пажњу и домаћих медија на Иваново и "Добошара" па смо имали гостовања у Београдској хроници и Жикиној шареници, а Блиц и Новости су нас такође посетили, рекао је главни и одговорни уредник Добошара.

"Ивановачки добошар" је бесплатан лист који се бави Ивановом и његовим "малим", сеоским темама, али и културом националних мањина којих у Иванову има око десетак.

"Добошар" излази већ 4 године у 350 примерака на 50-60 страна, на веома квалитетном колор папиру. До сада је штампано 20 бројева. Сва средства обезбеђују се од Месне заједнице Иваново, од донација и конкурса.

Текстови у овом, у Србији јединственом, мултијезичном листу писани су на 10 језика - српском, мађарском, бугарском, македонском, хрватском, словачком, румунском, ромском, а оно што је посебно занимљиво је да је добошар оживео и два изумирујућа језика - цинцарски и банатски бугарски- палченски. У последњем броју "Добошара" један текст је писан и на буњевачком језику иако у Иванову нема припадника ове националне мањине.

Јосиф Василчин је рекао да се "Добошар", иако је локални лист, чита на свим континентима, јер га гастарбајтери попут сувенира носе из Иванова и дистрибуирају га својим сународницима.

Ивановачки добошар би према његовим речима ускоро требао да добије и своју веб презентацију.

- Новинар "Добошара" Роберт Нигрењи похађа УНС-ову школу веб новинарства и након завршетка планира да покрене веб сајт "Добошара". Тиме ће одмах имати прилику да у пракси употреби знање стечено у УНС-овој школи веба, рекао је Василчин.


Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси