Насловна  |  Актуелно  |  УНС вести  |  УНС оспорава кандидатуру Зорана Шешића за Високи савет судства
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

УНС вести

28. 02. 2011.

УНС оспорава кандидатуру Зорана Шешића за Високи савет судства

Удружење новинара Србије затражило је да се о кандидатима за високе правосудне функције у Србији води јавна расправа током које би грађани остварили пун увид у резултате рада предложених судија и тужилаца.

На данашњој трибини одржаној у Прес центру УНС-а у Кнез Михаиловој 6 на тему “Избор Високог савета судства и члан 10. Европске конвенције о људским правима”, председница УНС-а Љиљана Смајловић протестовала је што законодавац није предвидео могућност да се јавност изјасни о кандидатима за Високи савет судства, који се бира у четвртак, 3.марта. 


УНС се сматра позваним да се огласи у вези са избором Високог савета судства зато што је важно да новинари и јавност знају како су поједине судије пресуђивале у споровима који се тичу слободе штампе. Србија је до сада изгубила у три предмета у Европском суду за људска права у Стразбуру због повреде права слободе изражавања у судским поступцима.

Захтев за јавном дебатом о кандидатима подржао је и заштитник грађана Саша Јанковић, док је председница Друштва судија Србије Драгана Бољевић подвукла да цела јавност има право да зна зашто је неки судија предложен, или изабран, на високу функцију. Она је подсетила да је Друштво судија предлагало униформно представљање кандидата, али је законодавац изборну процедуру и поред тога оставио неуређеном.

Бољевићева сматра да је веома важно да грађани добију сазнања о интегритету сваког појединачног судије, као и о његовим заслугама за независан рад правосуђа. Директор Правосудне академије Ненад Вујић говорио је о настојању академије да будуће судије схвате обавезе које је Србија преузела када је потписала Европску конвенцију о људским правима, чији члан 10. гарантује право на слободу изражавања и забрањује државама да ограничавају то право, осим у одређеном броју случајева који се тичу безбедности, територијалног интегритета, спречавања злочина, заштите здравља и угледа личности...

Адвокат УНС-а Зоран Лакићевић обавестио је присутне о примедбама УНС-а на пресуду Првог основног суда у Београду Зорана Шешића, кандидата за Високи савет судства, у случају тужбе Наташе Кандић против новинарке "Политике" Љиљане Милисављевић из 2005. године. Шешић је новинарку "Политике" осудио за кривично дело увреде части Наташе Кандић, иако је она само пренела истините и јавности добро познате чињенице о мишљењу дела српске јавности о госпођи Кандић. Овај случај је управо доспео до Европског суда за људска права у Стразбуру, где новинарку "Политике" заступа чувена вашингтонска адвокатска канцеларија Ковингтон и Берлинг, а Србија је новинарки понудила поравнање и поништење спорне пресуде.


Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси