Насловна  |  Актуелно  |  УНС вести  |  УНС установио награду "Богдан Тирнанић" за коментар или колумну
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

УНС вести

17. 03. 2011.

УНС установио награду "Богдан Тирнанић" за коментар или колумну

Новим Статутом УНС-а, усвојеним 5. марта у Брусу, установљена је награда "Богдан Тирнанић" за коментар или колумну.

Тирнанић је био истакнути српски новинар, есејиста, публициста, филмски критичар и глумац.

Новинарством почиње да се бави 60-их година прошлог века, у листу Савеза омладине Београда "Сусрет". У "НИН-у" је радио 20 година, као уредник културе, а писао је и за "Борбу", "ТВ ревију", "Око", "Књижевну реч", "Телеграф", "Национал", "Курир" и "Прес".

Био је главни уредник часописа "Њу момент" и креативни директор агенције "Сачи и Сачи".

Радио је на Телевизији Београд, као и на РТВ Политика где је био заменик главног уредника.

Тирнанић је добитник бројних новинарских признања, међу којима и награда УНС-а "Лаза Kостић" 2002. године за најбољег коментатора. Добитник је и престижних награда "Југ Гризељ" и "Веселко Тенжера".

Објавио је књиге – збирке новинских текстова и есеја: „Београд за почетнике”, „Оглед о Паји Патку”, "Београд за понављаче","Босански блуз","Кока-кола арт", а 2008. године је објавио последњу књигу „Црни талас”, о значајном периоду српске кинематографије, у којем је и лично учествовао.

Према мишљењу многих колега Тирнанић је био најбољи српски филмски критичар, а глумио је у филмовима: "Рани радови" (култном филму Желимира Жилника, који је пре четири деценије освојио "Златног медведа" на фестивалу у Берлину), "Црни бомбардер", "Живети као сав нормалан свет", "Због једне дивне црне жене", као и у серији "Отписани".

Богдан Тирнанић - Тирке преминуо је 16. јануара 2009. у 68. години и остаће запамћен као један од најоригиналнијих аутора српског новинарства и публицистике, без длаке на језику, што је била основна карактеристика његовог новинарског стила.


Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси