Насловна  |  Актуелно  |  УНС вести  |  Недостајући бројеви Ћурувијиног „Европљанина“ пронађени, ускоро на интернету
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

УНС вести

18. 04. 2019.

Аутор: Ј. Пешић Извор: УНС

Недостајући бројеви Ћурувијиног „Европљанина“ пронађени, ускоро на интернету

Након што је Удружење новинара Србије (УНС) објавило да су издања листа „Европљанин“ у слободном приступу на интернету, али без бројева пет и шест, јавио се архитекта из Бабушнице Милош Ђорђевић који поседује недостајуће бројеве.

Када ови бројеви поштом стигну у УНС, они ће бити дигитализовани и објављени на страници evropljanin.wordpress.com, на којој се налази преосталих 18 бројева „Европљанина“ који су излазили од 21. априла 1998. до 31. марта 1999. године.

Како се наводи на овој интернет страници, изашло је само 20 бројева „Европљанина“ због „беспримерне опресије од стране тадашњег режима“, као и да је након убиства власника Славка Ћурувије престао да излази.

Ђорђевић је УНС-у рекао да су издања „Европљанина“ на интернету „сачувана од заборава“. 

„То је једини недељник, наставак ‘Дневног телеграфа’, који сам сачувао. Поседујем првих десет бројева без оштећења, које сам укоричио. Присетио сам се овог листа када сте објавили да је он дигитализован“, рекао је УНС-у Ђорђевић.

У првом броју „Европљанина“, који се сада може читати преко рачунара или мобилних телефона, оснивач Славко Ћурвија наводи да је настао зато што „тржиште штампе вапи за недељником упркос чињеници да се сада киосци урушавају под теретом свакакве понуде“, као и ће лист „нудити чињенице, неће делити лекције и умишљене придике и поштоваће читаоца и његову памет“.

„Зашто Европљанин? Због те наде и излази. Један познати (и умишљени) амерички колега недавно је коментарисао: ‘Глупо име. Неспојиво са Србима. Они неће куповати новине с таквим именом’. Промашили смо? Мислим да нисмо. Име је, наравно, знак. Име Европљанин је знак и опција. Убеђен сам да европска опција и европско име није неспојиво са Србима. Хоћу у то да верујем. Упркос свему. Чак и уверењу да ће за неколико дана већина Срба на овом референдуму да гласа управо против европске опције“, наводи у уводнику Ћурувија.

У новинарској екипи „Европљанина“, осим Славка били су Драган Бујошевић (главни и одговорни уредник), Љиљана Смајловић, Александар Тијанић, Зоран Мамула, Драган Бабић, Србољуб Богдановић, Воја Жанетић, Богдан Тирнанић, Бранка Прпа, Драган Мoјовић и Иван Радовановић (заменик главног и одговорног уредника).

 

 

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси