Насловна  |  Актуелно  |  УНС вести  |  УНС сазнаје: Штампарија „Борба“ уместо Милана Бека већински власник „Новости“
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

УНС вести

22. 04. 2019.

Аутор: Ј. Пешић Извор: УНС

УНС сазнаје: Штампарија „Борба“ уместо Милана Бека већински власник „Новости“

Компанија „Новости“ 7. маја одржаће Скупштину на којој треба да буде донета одлука да Штампарија „Борба“ а.д. постане њен већински власник, уместо Милана Бека, сазнаје Удружење новинара Србије (УНС).

Једна од тачака дневног реда на овој Скупштини је доношење одлуке о истовременом смањењу и повећању основног капитала у складу са одредбама усвојеног Унапред припремљеног плана реорганизације (УППР).  

Како УНС сазнаје, вредност акција Компаније „Новости“ због „негативног капитала“, односно због већих обавеза од вредности имовине друштва, биће снижена свим садашњим власницима, док ће Штампарија „Борба“ на основу потраживања која износе око милијарду динара постати већински власник.

Садашњи већински власник Компаније „Новости“ је бизнисмен Милан Беко, са више од 60 одсто, Република Србија са око 30 процената, ПИО фонд са око седам одсто и мање од једног процента поседују физичка лица.

Подсетимо, Привредни суд  у Београду у јануару 2018. године донео је Решење о усвајању УППР-а Компаније „Новости“ којим се обуставља стечај ове медијске куће.

Компанија од 27. фебруара ове године није више у блокади зато што је на снагу ступио УППР.  У УППР-у стоји да је рачун „Новости“ био блокиран од 12. јула 2017, налогом Пореске управе, проузрокован нагомилавањем пореског дуга који потиче од 2009. године и затезне камате која је тај износ знатно увећала.

Како је објавио сајт „Новости“ 2017. године, дуг од 2009. године настао је због неподмирених обавеза према држави „доприноси за порезе и зараде у висини 103 милиона и 25 милиона за неплаћени ПДВ“, као и да је тај дуг са каматом износи 284 милиона динара. Иначе, овај дуг је петина укупног дуга, који Компанија „Новости“ има према повериоцима.

Према УНС-овим сазнањима, укупни дугови Компаније „Новости“ према 263 повериоца са каматама износе око 1,5 милијарди динара. Највеће обавезе су према Штампарији „Борба“, која је у већинском власништву државе, а износи око милијарду динара.

Највећим повериоцима дуг ће бити измирен у 120 месечних рата, са почетком отплате одложеним за две године, без камате и валутне клаузуле.

Решењем УППР-а предвиђен је и отпис камата и могућност да највећи повериоци потраживања претворе у капитал „Новости“, што је на дневном реду Скупштине 7. маја када се очекује да уместо Милана Бека, већински власник постане Штампарија „Борба“ а.д.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси