Насловна  |  Актуелно  |  УНС вести  |  ЕФЈ ће уврстити убиствa 16 радника РТС-а на платформу Савета Европе
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

УНС вести

23. 04. 2019.

Извор: УНС

ЕФЈ ће уврстити убиствa 16 радника РТС-а на платформу Савета Европе

Европска федерација новинара (ЕФЈ) уврстиће убиство 16 радника Радио-телевизије Србије (РТС) на платформу Савета Европе за безбедност новинара, рекао је Рикардо Гутијерез, генерални секретар ЕФЈ-а на последњем панелу у оквиру дводневне међународне конференције „Крај некажњивости за злочине над новинарима“ у Београду.

Програмска координаторка Комитета за заштиту новинара Гулноза Саид је објаснила ранију методологију по којој су на листи Комитета били само новинари, али не и други медијски радници.

 Учесници панела били су сагласни да постоје разне врсте претњи и изазова који нису везани само за физичку безбедност новинара, а то су лоше зараде, несигурни послови и масовна отпуштања.

Били су сагласни и да млади новинари, осим што имају ограничен приступ радним местима, тешко добијају уговоре о раду због чега не могу да развију своје каријере у медијима што представља претњу и изазов у медијима данас.

На панелу под називом „И даље мете: Актуелне претње и изазови за новинаре“  говорила је новинарка црногорских „Вијести“ Оливера Лакић на коју је извршен оружани напад прошле године.

Она је поновила да је тада, као и увек, нападнута испред куће и с леђа и да једино што зна о том нападу да је недавно ухапшена група од деветоро људи, наводно припадника једне криминалне групе, о којима није писала нити их познаје.

 

 

Немања Пантић, син убијеног новинара „Вечерњих новости“ Милана Пантића рекао је да у случају убиства његовог оца 18 година починиоци нису пронађени, али да постоје помаци када је 2012. године, формирана Комисија за истраживање убистава новинара.

„Имамо назнаке ко би могао да буде извршилац, па и налогодавци“, рекао је он и додао да је постојала  опструкција у истрази  и да је она усмеравана у погрешним правцима.

„Ко је то радио, свесно опструисао? Одговорност је највиших државних руководилаца у том периоду“, рекао је Пантић.

Председник УНС-а Владимир Радомировић истакао је да се УНС придружује иницијативи да се 16 радника РТС-а који су настрадали током НАТО бомбардовања нађу на листи Комитета за заштиту новинара. 

Рикардо Гутијерез, генерални секретар Европске федерације новинара у Бриселу указао је да Европа више није острво слободе штампе. 

Мој први одговор на то је да треба да повећамо солидарност свих новинара, рекао је.

„Аутоцензура расте и то забрињава, а забрињава и то да су новинари све више застрашени правосуђем јер владе доносе законе које врше притиске на новинаре, прећено им је гоњењем“, рекао је Гутијерез.

„Пријављујемо све случајеве напада Платформи Савета Европе. Желимо да претње учинимо видљиве“, рекао је он.

Говорећи о недостатку солидарности међу новинарима, на панелу је било речи и о најновијем случају Џулијана Асанжа и одсуству реаговања медијских удружења због његовог могућег изручења САД-у.

Гутијерез је образложио став Међународне федерације новинара која га није подржала сматрајући да Асанж није поштовао етничка правила и да је својим открићима угрозио животе бројних новинара и бораца за људска права у Турској, што није сходно новинарском Кодексу.

Гулноза Саид из Комитета за заштиту новинара истакла је да Асанж не треба да буде изручен САД, што зависи од еквадорске владе, ако му повуче азил.

„Залажемо се код власти САД, да не траже екстрадицију и да га не гоне јер би онда могле да се против њега могле да се покрену нове оптужнице“, рекла је она.

Извештај са отварање конференције "Извињење америчког новинара у име своје владе због убиства 16 радника РТС-а" прочитајте овде. 

Извештај са отварања конференције "Брнабић: Бомбаровања РТС-а треба да се стиде они који нам причају о слободи медија" прочитајте овде.

Извештај са првог панела "Рат уживо: Извештавање за време НАТО бомбардовања" прочитајте овде

Извештај са другог панела "Пропаганда 1999-2019: Шта смо научили?" прочитајте овде.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси