Насловна  |  Актуелно  |  УНС вести  |  Отворено писмо медијских удружења Борису Тадићу
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

УНС вести

06. 04. 2011.

Отворено писмо медијских удружења Борису Тадићу

Представници новинарских удружења и медијских асоцијација су након заједничке конференције за штампу на тему "Шта се дешава са медијском стратегијом Србије?" упутили отворено писмо председнику Србије Борису Тадићу у коме се каже:



Слобода штампе у Србији је данас озбиљно угрожена. Стање у медијима је горе него што је од икада било од Петог октобра, а држава не чини готово ништа да помогне медијској индустрији да преживи кризу.

Локална штампа је на издисају, а материјални положај новинара је бедан. У неким деловима земље локални електронски медији више уопште не постоје. У Лозници и Београду истраживачки новинари живе под 24-сатном заштитом полиције, а то нису једина места у којима им је безбедност угрожена. Независне новине попут Данаса страдају због погрешне примене права у неправичним судовима. Само једна реченица политичара из владајуће коалиције довољна је да се са радио таласа скине емисија која се не уклапа у владајући поглед на свет.

Славко Ћурувија и Милан Пантић су добили улице, али ми још немамо одговор на питање зашто се не нареде независне истраге о атентатима на наше убијене колеге.

Ово није реформа медија коју сте обећали када сте дошли на власт. Стање је крајње алармантно, а владајућа коалиција затеже чак и са доношењем стратегије развоја медија на коју се, у договору са нама и са Европском унијом, пре више од годину дана чврсто обавезала. Пробијање рокова и растезање статуса кво директно угрожава примену темељног европског принципа да држава не сме да управља медијима, нити да утиче на уређивачку политику.

Знамо да жељно ишчекујете одлуку Брисела о кандидатури наше земље за чланство у Европској унији, али Вас упозоравамо да Србија у овом часу не нуди задовољавајуће одговоре ни на наша, ни на европска питања. Уместо да коначно крене у уређивање медијске ситуације, власт као да поново креће у изборну кампању, у којој су нагодбе коалиционих партнера увек прече од достизања европских стандарда.

Позивамо Вас да учините све што је у Вашој моћи како новинари у Србији не би живели у беди, корупцији и страху.





Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси