Насловна  |  Актуелно  |  УНС вести  |  Награда за фељтон уручена Јованки Симић (ВИДЕО)
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

УНС вести

09. 05. 2019.

Аутор: Ј. Пешић Извор: УНС

Награда за фељтон уручена Јованки Симић (ВИДЕО)

Новинарки „Вечерњих новости“ Јованки Симић уручена је новинарска награда за фељтон „Пера Тодоровић“ у Новинарској кући у Водицама крај Смедеревске Паланке, родном месту овог новинара, књижевника и политичара.

„Узбуђена сам због ове дивне награде. Захвална сам члановима жирија, Удружењу новинара Србије које је покренуло ову награду, мојим ‘Новостима’ које су један од ретких дневних листова који је наставио предано да негује жанр фељтон, а који, као и нажалост неки други жанрови савременог новинарства, одумиру“, рекла је на уручењу награде Симић.

Она је казала да је импресионара идејом обнављања родне куће Пере Тодоровића која је добрим делом реализована, као и да ће се потрудити да анимира људе који би помогли да се кућа доврши.

У име чланова жирија Драгољуб Јанојлић рекао је су оценили да, иако је био мали број предлога за награду, свега четири, фељтони новинарке Јованке Симић истичу се изузетним новинарским напором, а да је стил којим се користила живописан и довољно моћан да читаоца врати 170 година уназад.

„Они су исцрпно сведочанство о важним датумима из историје северне српске покрајине, као што је 25. новембар 1918. године, дан када је проглашено њено присаједињење матици или још 70 година раније када су на Мајској скупштини постављени темељи за тај догађај“, рекао је Јанојлић.

Додао је да Симић вешто успева да читаоца повеже са важним дешавањима из наше прошлости користећи се обимном историјском грађом, али и до сада необјављеним подацима и фотографијама појединих личности где до изражаја долази њен истраживачки рад.

Јанојлић је казао да је Јованка Симић као писац фељтона „показали изузетну посвећност теми и невиђену упорност да до детаља истражи низ историјских догађаја о којима се деценијама није говорило“.

Генерални секретар УНС-а Нино Брајовић рекао је да то што је радио Пера Тодоровић ће остати вечно.

„Пера Тодоровић је од 1883. до 1903. године уређивао и издавао најтиражнији таблоид у овом делу Европе који је по свему личио на данашње савремене новине. Имао је уместо политичких уводника актуелне вести, на насловној страни рекламе, информације о времену, извештаје са лутрије. Био је у пуном смислу речи модеран лист“, казао је Брајовић.

Он је истакао да је Пера Тодоровић био вансеријски и угледни новинар, као и да је био други по реду председник и обновитељ УНС-а.

„Успели смо да Пери вратимо место које му припада у српском новинарству, култури и јавном животу. Како каже Латинка Перовић, иначе највећи познавалац живота и рада Пере Тодоровића, ради се о једној изузетно обдареној и плодној личности која је својом енергијом радила као читаве институције“, рекао је Брајовић.

Говорећи о изградњи куће Пере Тодоровића председник Завичајног друштва „Видовача“ Мића Загорчић рекао је да има доста проблема, али да су они задовољни постигнутим. Он је рекао да очекује да Новинарска кућа до 2020. године, када обележавају 170 година од рођења Пере Тодоровића, буде завршена у којој ће се окупљати новинари из целе Србије и да ће бити постати значајно место на културној мапи овог дела Шумадије.

Жири у саставу Драгољуб Јанојлић, Драгослав Симић, Вишња Аранђеловић, Душица Милановић и Милорад Ђоковић (добитник награде 2017. године) наградили су Јованку Симић за два фељтона објављених прошле године у „Вечерњим Новостима“: „Војводина од Мајске скупштине до присаједињeњa“ и „Војводина–чедо умних и упорних предака“.

Јованка Симић је од 2001. године шефица дописништва „Вечерњих новости“ за Војводину у Новом Саду. Била је дописница овог листа из Сомбора и Сремскобарањске области. Осим признања која јој је више пута доделио матични лист, међу којима је и награда за животно дело „Слободан Глумац“, Симић је добитница и Интерферове бронзане медаље за репортажу.

 

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси